Zamislite idilični blagdanski prizor kao iz najljepše bajke! U njemu će se sigurno naći atraktivna božićna jelka, koja je u većini slučajeva stavljena uz kamin s upaljenom vatrom. U stvarnosti, stavljanje drvca uz jaki izvor topline i vatre nije pametna ideja.

Stručnjaci preporučuju da drvce – bez obzira na to je li riječ o umjetnoj ili „živoj“ jelki – udaljite barem jedan metar od bilo kakvih grijalica, peći, radijatora i kamina. Što je drvce duže u prostoriji te blizu jakog izvora topline, to je veća šansa od zapaljenja.

Zapaljenje umjetnog drvca donosi rizik i od širenja opasnih spojeva kao posljedice izgaranja plastike i drugih materijala pa ga nemojte stavljati niti uz zapaljene svijeće.

Prije nego što okitite jelku, pronađite savršeno mjesto za ukrašavanje. Izbjegnite stavljanje drvca i direktno na prozor. Ne samo da ćete na taj način onemogućiti redovito provjetravanje doma, što je iznimno važno u zimskim mjesecima, već ćete si smanjiti i prodor prirodne svjetlosti u ostatak životnog prostora.

Istraživanja su pokazala da manjak prirodne svjetlosti u zimskim mjesecima može znatno utjecati na raspoloženje pojedinca te izazvati bezvoljnost, oslabljenu koncentraciju, poremećaje spavanja i slične tegobe.

Iako mnogi sanjaju o monumentalnim stablima koje dopiru sve do stropa doma, bolje je kupiti nešto manje drvce. Idealno bi bilo da između plafona i vrha stabla imate na raspolaganju barem pola metra slobodnog prostora.