Zamislite idilični blagdanski prizor kao iz najljepše bajke! U njemu će se sigurno naći atraktivna božićna jelka, koja je u većini slučajeva stavljena uz kamin s upaljenom vatrom. U stvarnosti stavljanje drvca uz jaki izvor topline i vatre nije pametna ideja.

Stručnjaci preporučuju da drvce – bez obzira na to je li riječ o umjetnoj ili "živoj" jelki – udaljite barem jedan metar od bilo kakvih grijalica, peći, radijatora i kamina. Što je drvce duže u prostoriji te blizu jakog izvora topline, to je veća šansa od zapaljenja.

Zapaljenje umjetnog drvca donosi rizik i od širenja opasnih spojeva kao posljedice izgaranja plastike i drugih materijala, pa ga nemojte stavljati ni uz zapaljene svijeće.

Božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju se bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost.

Slika nije dostupna Drvca zbog kojih i dvorište može izgledati kao iz božićnog filma

Brzo se osuši i potrebno mu je svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni namještaj, stoga se ne smije postavljati u blizini izvora topline niti je preporučljivo koristiti prskalice na božićnom drvcu, upozorila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na 193 ili centar 112, savjetovali su.

Prije nego što okitite jelku, pronađite savršeno mjesto za ukrašavanje. Izbjegnite stavljanje drvca uz zavjese ili direktno na prozor. Ne samo da ćete na taj način onemogućiti redovito provjetravanje doma, što je iznimno važno u zimskim mjesecima, već ćete si smanjiti i prodor prirodne svjetlosti u ostatak životnog prostora.

Božićno drvce Ideje za ukrašavanje božićnog drvca koje će spasiti vlasnike maca

Istraživanja su pokazala da manjak prirodne svjetlosti u zimskim mjesecima može znatno utjecati na raspoloženje pojedinca te izazvati bezvoljnost, oslabljenu koncentraciju, poremećaje spavanja i slične tegobe.

Iako mnogi sanjaju o monumentalnim stablima koja dopiru sve do stropa doma, bolje je kupiti nešto manje drvce. Idealno bi bilo da između plafona i vrha stabla imate na raspolaganju barem pola metra slobodnog prostora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju