Zdravlje očiju izuzetno je bitno. No, za njegovo održavanje nije dovoljno obaviti samo godišnji liječnički pregled, već svakodnevno trebamo brinuti o našim očima. Donosimo vam sedam loših poteza s kojima ugrožavamo zdravlje naših očiju

Kako biste što bolje očuvali zdravlje vaših očiju, ne biste smjeli...

1. ...spavati s kontaktnim lećama
Spavanje s lećama nikako se ne preporučuje jer one mogu blokirati dotok kisika do rožnice, što može dovesti do raznih infekcija. Ako nije riječ o vrlo kratkom drijemanju, izbjegavajte spavanje s lećama.

2. ...izbjegavati liječničke preglede
Vrlo je važno da obavite godišnji pregled očiju. Tada oftalmolog može primijetiti određene stvari koje mi sami doma ne bismo ni uspjeli zamijetiti, a koje bi mogle predstavljati i zdravstvene probleme.

3. ...nanositi olovku na unutarnji dio oka

Korištenje proizvoda kojima je istekao datum trajanja nije nimalo dobra ideja

Na unutarnji dio linije trepavica ne bismo smjeli nanositi olovku jer se šminka može izmiješati sa suzama, može prekriti leće s raznim česticama te tako prenijeti bakterije u oči. Stoga nastojte olovku nanositi na vanjski dio linije trepavica.

4. ...spavati sa šminkom
Ovaj potez jednako je loš za vašu kožu, kao i za oči. Spavanje sa šminkom može začepiti žlijezde oko očiju te tako povisiti rizik od iritacije kože, prištića i ječmenca. Važno je da uvijek prije spavanja odstranite šminku s lica.

5. ...zanemariti rok trajanja proizvoda
Korištenje kontaktnih leća, kapi za oči i raznih otopina nakon što im je istekao rok trajanja nije dobra ideja. Probajte stvoriti naviku da barem svakih nekoliko tjedana provjeravate proizvode koje koristite.

6. ...pretjerano koristiti kapi za oči
Kapi koje smanjuju crvenilo oka trenutno su rješenje, a nikako ono dugotrajno. Ako prečesto kapate oči i crvenilo se samo pogoršava, vrijeme je da posjetite liječnika kako bi vam on dao pravu dijagnozu i preporučio odgovarajući tretman.

7. ...izbjegavati nošenje sunčanih naočala zimi
Sunce može oštetiti naše oči kroz čitavu godinu, a ne samo ljeti. Stoga je izuzetno važno nositi kvalitetne sunčane naočale s visokom UV zaštitom i tijekom zimskih dana.

Pogledajte i 5 savjeta kako se na prirodan način riješiti suhih očiju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju