Zaštita očiju je neophodna, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci i upravo tada su sunčane naočale najpotrebnije. Koliko su zapravo bitne sunčane naočale i zašto su one puno više od modnog dodatka?

Sunce je glavni izvor ultraljubičastog zračenja koje može ošteti tkivo. Upravo zato je vrlo važno zaštiti oči od toga. Tada našim najboljim saveznikom postaju sunčane naočale.

Naočale bi trebalo stalno nositi. Ne samo kad je ljeto i kad je sunce, nego već od proljeće bi se trebalo štiti od UV zraka zbog toga što one prodiru i kroz oblake, napominje dr. med. Ljiljana Gogić.

Također, postoje tri različite vrste UV zračenja – UVA, UVB i UVC.

Sunčane naočale od izuzetne su važnosti za zaštitu očiju od štetnog UV zračenja

UVA su najdulje valne duljine i one mogu doprijeti do mrežnice. UVB čine samo deset posto zračenja koja dopiru do Zemlje. One oštećuju rožnicu i one oštećuju leću, a UVC ne prodiru kroz ozonski omotač, pojašnjava Gogić.

Umjereno ili pak predugo izlaganje suncu može uzrokovati brojna oštećenja dijelova oka i može biti glavnim uzrokom nekih bolesti očiju.

BROJNA MOGUĆA OŠTEĆENJA

Nekoliko sati boravka na suncu bez zaštite dovest će do oštećenja rožnice. To je takozvani fotokeratitis koji će se manifestirati suzenjem, peckanjem, crvenilom oka i smanjenim vidom, kazala je stručnjakinja.

Tada se treba povući u tamnu prostoriju i koristiti antibiotske kapi. Također, sunce može uzrokovati oštećenje i na leći oka, čije liječenje je mnogo ozbiljnije i zahtjevnije.

Katarakta, odnosno siva mrena je krajna posljedica. Riječ je o trajnom zamućenju leće i trajnom smanjivanju vidne oštrine, navodi doktorica.

Važno je napomenuti kako je najopasnije djelovanje UV zraka na oko ono koje djeluje na žutu pjegu, jer je žuta pjega centar najjasnijeg vida na mrežnici i UV zračenje pospješuje razvoj makularne degeneracije. To je jedan od najčešćih uzroka gubitka vida u svijetu, istaknula je Gogić.

Najvećoj opasnosti izložena su djeca, te ih treba što bolje štiti od UV zračenja jer su njihove oči najosjetljivije

KVALITETA NAOČALA JE KLJUČNA

Najvećoj opasnosti zapravo su izložena djeca, te ih treba što bolje štiti od UV zračenja jer su im oči najosjetljivije. Stoga je vrlo važno shvatiti da su sunčane naočale više od modnog dodatka i da su za zaštitu očiju nužne kvalitetne sunčane naočale.

Naočale koje nemaju UV zaštitu mogu izazvati više štete nego koristiti. Naime, ako mi stavimo tamne naočale ispred oka, oko ne dobiva dovoljno svjetlosti i zbog toga se zjenica širi. Kroz proširenu zjenicu će ući više štetnog UV zračenja nego ako mi nemamo te naočale, ističe doktorica Gogić.

Pogledajte u video prilogu emisije 'Zdravlje na kvadrat' koliko su zapravo bitne sunčane naočale.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' gledajte u prijepodnevnom terminu subotom na Novoj TV i nedjeljom na Doma TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju