Jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kad govorimo o seksu jest ono o učestalosti seksualnih odnosa. Bez obzira na to koliko često gori iskra u vašoj spavaćoj sobi, vjerojatno ste se barem jednom zapitali kakva je statistika i koliko često ljudi vode ljubav.

Brojna su se istraživanja pozabavila tom temom i sva jednoglasno tvrde da je najmanji broj odraslih osoba koje vode ljubav svaki dan. Konkretno, samo četiri posto ispitanika izjavilo je da svakodnevno ima spolni odnos.

Poznato je da je seks dobar za naš organizam, ali najvažnije je zapamtiti da biste ljubav trebali voditi točno onoliko često koliko vi to želite.

Ipak, ako svakodnevno vodite ljubav, to može imati brojne dobrobiti za vaš organizam. Ta se tvrdnja ne odnosi isključivo na penetraciju, već na sve seksualne aktivnosti zbog kojih se u tom trenutku osjećate ugodno.

Ljubav trebamo voditi točno onoliko često koliko želimo.

Poljupci, dodiri, solo igra ili oralni seks, svaka od tih intimnih aktivnosti može pozitivno utjecati na naše psihofizičko zdravlje ako je prakticiramo svakodnevno. U nastavku pročitajte što se događa s našim tijelom ako svakodnevno vodimo ljubav.

Svakodnevni seks…

1. Poboljšava seksualnu funkciju

Ponavljanje je majka znanja, dobro nam je poznata uzrečica koju možemo iskoristiti i u ovom kontekstu. Što češće vodimo ljubav, osjećaj se intenzivniji, a orgazmi su eksplozivniji. Također, osobe koje imaju nizak libido taj problem mogu vrlo lako riješiti češćim seksualnim odnosima.

2. Pomaže kod menstrualnih bolova

Iako neke žene ne mogu zamisliti seks za vrijeme mjesečnice, to je jedna od najstarijih i najučinkovitijih metoda za ublažavanje menstrualne boli. Orgazam je najbolji lijek protiv bolnog trbuha, a svakodnevno seksualno uzbuđenje oslobađa hormone koji pomažu kod boli i mogu smanjiti trajanje menstruacije.

3. Pomaže da bolje spavamo

Ugodan seks potiče naše tijelo na oslobađanje hormona sreće, oksitocina i endorfina. Oni potiču lepršave, intimne osjećaje i želju za još seksa. Ako to radite često i opetovano, spolni hormoni pomoći će vam da bolje spavate, a dobrobiti kvalitetnog sna ne moramo posebno opisivati.

4. Smanjuje stres

Već spomenuti hormoni zaslužni su za poticanje dobrog raspoloženja. Ako ste pod stresom, vjerojatno vam je teško opustiti se i razmišljati o seksu. Ipak, ako odlučite stres izbaciti na taj način, osjetit ćete olakšanje. Svakodnevne aktivnosti pod plahtama mogu vam pomoći da se lakše nosite sa svakodnevnim stresom. Seks izaziva pozitivne osjećaje, a neka istraživanja tvrde da se možete dobro osjećati i zbog jučerašnjeg seksa.

5. Pomaže kod koncentracije

Redoviti seks pomaže ženama da bolje pamte, a za to je zaslužan već spomenuti koktel hormona koji se ispuštaju tijekom seksa. Također, seks aktivira i hipokampus, područje mozga u obliku potkove koje igra važnu ulogu u prebacivanju informacija iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

Seksualni odnos Tko "pobjeđuje"? Koliko često seksualne odnose imaju 20-godišnjaci, a koliko 40-godišnjaci

Zašto vam se tresu noge nakon dobrog seksa? Zašto se nekim ženama tresu noge nakon dobrog seksa?

6. Može vas zbližiti s partnerom

Ne nazivaju uzalud oksitocin hormonom ljubavi. Taj se hormon, osim kod seksa, oslobađa i u ranim fazama ljubavi. Parovi koji češće vode ljubav imaju i više povjerenja jedno u drugo, smireniji su, opušteniji i sretniji. Istraživanje iz 2017. tvrdi da sjaj nakon seksa traje oko 48 sati, a svakodnevne aktivnosti u krevetu parove zbližavaju na još višoj razini.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju