Rođenje djeteta poseban je doživljaj u životu žena koje odluče postati majke. Koliko god to bilo jedinstveno iskustvo, ono sa sobom nosi i brojne popratne tjelesne pojave kod rodilje, a upravo se o toj temi ne govori dovoljno često budućim majkama.

Što se nakon poroda događa s hormonima, maternicom, mjehurom i stolicom, zašto rodiljama opada kosa i brojne druge prijeko potrebne podatke za svaku buduću majku otkrila nam je ginekologinja Jasenka Grujić.

Kako sama kaže, većina žena je dobro pripremljena na sam porod, no često se susreću s nepoznanicama kada je riječ o periodu koji slijedi nakon poroda, tzv. puerperij.

Puerperij (lat. puer- dijete, parire- roditi), u narodu poznatiji kao babinje, može trajati šest pa i više tjedana kako bi se žena oporavila od ozljeda, bez obzira na to je li učinjen urez međice (epiziotomija) i je li šivana. Kada je riječ o carskom rezu, oporavak je još dulji.

Riječ je o ozbiljnom zahvatu pa su potrebna tri mjeseca da bi se tijelo donekle vratilo u svoje normalno stanje, ističe dr. Grujić.

Čitav ženin organizam doživljava velike promjene i zahtijeva pažljivu brigu kako bi se vratio u prijašnje stanje.

MATERNICA I HORMONI

Porodom posteljice počinje puerperij. Tada se maternica počinje smanjivati, a to prati iscjedak koji se kreće od tamnocrvene preko žučkasto-ružičaste pa sve do bijele boje.

Čak 20 posto žena pati od postporođajne depresije, a njih 65 posto ima probleme pri snošaju u mjesecima nakon poroda.

Kako napominje dr. Grujić, dok god žena nema temperaturu i bolove, a krvarenje nije jako i postepeno se smanjuje, taj period isjcjetka može trajati i do šest tjedana te se smatra normalnim.

Nakon poroda također naglo padaju razine hormona (estrogeni, progesteron, korionski gonadotropin) u krvi puerpere, a prolaktin, hormon hipofize, visok je i omogućava stvaranje mlijeka u dojkama.

DOJKE

Dojke su ujedno i jedan od najosjetljivijh dijelova tijela kod nove majke. Odmah nakon poroda stavljanjem novorođenčeta na meki trbuh majke i nuđenjem sisanja u prvih sat vremena po porodu, omogućuje se početak dojenja zbog stvaranja hormona oksitocina koji dovodi do otpuštanja mlijeka u kanaliće dojki, ali i do kontrakcija maternice koje, iako bolne, pomažu njenoj involuciji tj. smanjivanju.

No dr. Grujić upozorava i na to da dojke mogu biti izuzetno bolne u prvim danima nakon poroda.

Dojke počnu jako oticati koji dan po porodu. Dok se ne uspostavi redovito pražnjenje dojki sisanjem, bolovi mogu biti neizdrživi. Savjetuje se nošenje grudnjaka koji pruža potrebnu potporu i uporno učenje kako dojiti. Uče i majka i dijete i ono po čemu biološki i evolucijski jesmo, sisavci, valja podržavati. Neke majke ne smiju (ili ne žele) dojiti. Njima savjetujemo da izbjegavaju bilo kakvu stimulaciju dojki i bradavica dojki, da stavljaju hladne obloge i nose čvrsti grudnjak.

MEĐICA

Osim dojki, posebnu pažnju i njegu zahtijeva i međica (perineum)

Nakon vaginalnog poroda međica (perineum) i spolovilo zahtijeva koji put dodatnu njegu. Nikada se ne smije zanemariti pravilo koje vrijedi za žene u svim životnim razdobljima i u svakoj situaciji, a to je brisanje i čišćenje spolovila od vrha (pubisa) do anusa, nikada obrnuto. Hladni oblozi mogu pomoći, naročito ako postoji otečenost prvi dan po porodu.

Katkada je dobro upotrijebiti lokalni anestetik u spreju. Rana od epiziotomija zaraste čvrsto nakon tri tjedna. Tuširanje uz pranje spolovila i anusa je poželjno, uz blaga sredstva za pranje, čak i odmah nakon poroda ako je moguće, a nekomplicirani porod dozvoljava kupanje u kadi. Njegu žene koja je rodila carskim rezom diktiraju pravila koja vrijede za sve abdominalne kirurške zahvate a rano ustajanje je poželjno i nužno, kaže ginekologinja.

Posebno pak upozorava da se treba odmah obratiti liječniku ako se u području spolovila, rodnice ili anusa pojavi jaka bol. Takva bol može ukazivati na postojanje hematoma ili dubljih ozljeda.

STOLICA I MOKRAĆA

Žene kojima je međica šivana često se boje odlaska na nuždu, ali se istodobno javlja i zatvor (konstipacija), naročito kod žena koje su dobile lijekove tijekom carskog reza ili su iskusile jak pritisak na rektum tijekom rađanja.

Potrebno je nekoliko dana da crijeva nastave s efikasnom peristaltikom.Prehrana bogata vlaknima, voćem i povrćem može pomoći. Valja se i ‘ponuditi’ odlaskom na toalet. Teške ozljede međice i analnoga sfinktera moguće su, naročito ako se forsira izbjegavanje katkada nužne epiziotomije tj. ureza međice. Ako se inkontinencija stolice ne povuče nakon šest do osam tjedana, pregled je nužan, a katkada i rekonstruktivni kirurški zahvat, govori nam dr. Grujić.

Što se pak tiče mokraće, mnoge žene nakon poroda pri kašljanju ili kihanju ne mogu zadržati mokraću. Naime, ligamenti i mišići oko male zdjjelice, koji su vrlo važni pri mokrenju, oslabljeni su nakon poroda, a mokraćni se mjehur spustio. Taj osjećaj preplaši mnoge žene, no kako napominje ginekologinja, to bi se trebalo vratiti u običajneo stanje u dva mjeseca nakon poroda.

OPADANJE KOSE I POVLAČENJE HIPERPIGMENTACIJE

Promjene nakon poroda moguće su i na vlastištu. Nekim novopečenim majkama intenzivno opada kose što je posljedica naglog pada hormona. Čak i ako je riječ o vrlo izraženom opadanju kose, u godinu dana očekuje se uobičajeno stanje kose.

No na tijelu se događa i jedna pozitivna promjena, a to je povlačenje hiperpigmentacije.

U vrijeme trudnoće u većine se žena pojavljuje hiperpigmentacija poput tamne, uzdužne linije ispod pupka ili tamnih mrlja po licu. Vjeruje se da porast estrogena u trudnoći ima utjecaj na njihovo nastajanje a nakon poroda ove promjene nestaju, ali vrlo sporo. Izlaganje suncu može usporiti njihovo nestajanje pa se savjetuje uporaba krema sa zaštitnim faktorima, napominje dr. Grujić.

A ŠTO JE S MENTALNIM ZDRAVLJEM?

Izražene tjelesne promjene koje doživljavaju nove majke nisu jedino s čime se moraju nositi. Iako je pojam postporođajne depresije ili baby bluesa mnogima poznat, čini se da se on događa i češće nego što se misli. Pomoć obitelji tu je više nego nužna.

Žensko tijelo nakon poroda prolazi kroz brojne promjene koje su posljedica naglog pada hormona i novog stanja u kojem se zatekla.

Mnoge majke u puerperiju osjete tugu, katkada imaju napadaje plača, nesanicu, anksioznost, promjene raspoloženja, a do 20 posto puerpera pati od ozbiljne postporođajne depresije koja može uključiti i suicidalne i infanticidne ideje. Stoga je iznimno važno uz veliko razumijevanje stanja u kojem puerpera jest, pomoći joj da to razdoblje prebrodi, da se dovoljno odmara i kvalitetno spava nekoliko sati. Ako opisane psihičke tegobe ne prestanu nakon desetak dana ili se pogoršavaju, valja konzultirati liječnika, kaže dr.Grujić.

SPOLNI ODNOSI I KONTRACEPCIJA

I dok se u vezi svih navedenih tegoba žene u velikom broju slučajeva javljaju svojim liječnicima, jedna je ipak još tabu. Dakako, riječ je o spolnom odnosu.

Neke žene koje su imale porod bez komplikacija osjete želju već nakon dva tjedna. No smatra se da žena šest tjedana po porodu može stupiti u spolni odnos. Međutim, čak 65 posto žena nakon poroda ima probleme pri snošaju – tzv. dispareuniju. Doista, zbog suviše ranog početka spolne aktivnosti snošaj može biti neugodan i bolan. To ovisi o tome jesu li žene imale epiziotomiju ili ne. Spolni je odnos nakon poroda neugodan i zbog hipoestrogenog stanja naročito izraženoga u dojilja pa je tkivo tanko, a ovlaživanje nedostatno. Lokalni estrogeni ili ovlaživači mogu pomoći.

Ne želi li žena ubrzo nakon poroda zanijeti, preporuča se kontracepcija.

Dojiljama savjetujemo da se štite kondomom ili da uzimaju progesteronsku jer kombinirani hormonalni kontraceptivi utječu na kvalitetu i kvantitetu mlijeka. Savjetujemo i umetanje “spirale” tj. intrauterinog uloška ako nema znakova upale, napominje dr. Grujić.

NUŽNA PODRŠKA OKOLINE

Iako sve ove promjene mogu biti teške za ženu, ne traju vječno. Ipak, važno je i da okolina bude svjesna da je žena upravo rodila te da zahtijeva posebnu njegu i brigu.Svaka majka ima pravo reći da joj je teško.

Promjene koje žena proživljava u puerperiju jesu fiziološke, no graniče katkada i s patološkim pa je važno prepoznati tu često teško vidljivu granicu. Svaka puerpera traži i zaslužuje podršku obitelji, prijatelja i medicinskog osoblja.

Pomoć pri dojenju i njezi novorođenčeta nužne su i samorazumljive, ali je jednako važno majci pomoći stvarnom podrškom i omogućiti joj da preprodi ovo zapravo zahtjevno razdoblje za ženu u jednoj od njenih uloga, ulozi majke, zaključuje dr. Jasenka Grujić.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju