Kada počnete raditi čučnjeve, stručnjaci za fitnes reći će da je to jedan od najmudrijih poteza koje ste mogli donijeti što se tiče tjelovježbe. Čučnjevi su jedna od najboljih i najučinkovitijih vježbi za donji dio tijela, ali i ne samo za to, i ako ih uvedete u svoju rutinu vježbanja, možete biti sigurni da ste na pravom putu do vitke i čvrste figure.

Zanimljivo je da su mnogi otkrili čučnjeve kao fantastičnu vježbu tijekom lockdowna zbog korone jer se mogu izvoditi gotovo bilo gdje, pa i u najmanjem prostoru. Izvrsna su kućna vježba jer vam za njih ne treba ništa osim vlastitog tijela, pa ni prostirka niti bilo kakav drugi rekvizit.

Naravno, želite li dodatno pojačati vježbu i imati još bolje rezultate, možete dodati bučice ili utege na zglobovima. Još uvijek stignete isprobati i dobar eksperiment te svaki dan tijekom jednog mjeseca napraviti sto čučnjeva, taman da se utegnete za ljeto i plažu.

Naravno, sto čučnjeva nećete raditi odjednom, već u četiri seta od po 25 čučnjeva, a za to će vam trebati oko deset minuta. Možete očekivati odlične rezultate, evo koje konkretno:

1. Izvođenje čučnjeva pomaže u izgradnji mišića

Čak i redovito trčanje na pokretnoj traci nije garancija da ćete izgraditi mišiće nogu – za razliku od čučnjeva. Radite li svaki dan tijekom mjesec dana sto čučnjeva, možete očekivati vidljive mišiće bedara i listova, možda ne savršeno definirane, ali vidljivo čvršće. Uz to, celulit će biti manje vidljiv.

2. Vježbama za noge zapravo vježbate cijelo tijelo

Univerzalna je percepcija da se čučnjevima izgrađuje samo donji dio tijela. No istraživanja, kao i fitnes-stručnjaci, tvrde da "čudesni" čučnjevi djeluju na čitavo tijelo i njegovu strukturu. Za donji dio tijela, trbuh, bokove i ostalo – potreban vam je samo taj jedan čudesni pokret.

3. Znatno će vam ojačati trup

Kod pravilnog izvođenja čučnjeva središnji dio tijela, odnosno trup, poznat kao core, automatski se aktivira. Zahvaljujući tome, kada poslije budete radili vježbe isključivo za trup, moći ćete izvesti više ponavljanja nego prije, pa možda čak i plank u trajanju od tri minute. Uz to, možete očekivati i da će se višak masnih naslaga iznad kukova, takozvane ljubavne ručke, znatno smanjiti, možda čak i potpuno nestati.

Žena radi čučnjeve Za gluteus i bedra - nema bolje! Koliko čučnjeva treba napraviti da se vide rezultati?

Čučnjevi Čučnjevi su zakon: Greška broj jedan zbog koje vam "izmiče" savršena stražnjica

4. Poboljšat će vam se držanje tijela

Izvođenje čučnjeva zahtijeva kontrolirane pokrete, pri čemu morate paziti na nekoliko stvari dok se krećete gore-dolje. Zbog toga vam čučnjevi omogućavaju bolju kontrolu nad vlastitim tijelom te također osiguravaju bolje držanje.

5. Dobit ćete mišiće stražnjice

Kada mišići stražnjice očvrsnu, ona će biti i ljepše oblikovana i definiranija te, naravno, čvršća, bez obzira na to imate li manju ili veću stražnjicu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju