Iako povremeno uživanje u sladoledu može biti bezopasno, svakodnevna konzumacija može donijeti neke neželjene posljedice.
1. Povećan unos šećera
Sladoled je pun dodanih šećera koji mogu značajno premašiti preporučeni dnevni unos. Prekomjerni šećer ne utječe samo na kilograme, već može povisiti rizik od inzulinske rezistencije, a dugoročno i od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, nagli skokovi i padovi šećera u krvi mogu uzrokovati umor, promjene raspoloženja i pojačanu želju za još slatkog.
2. Veći rizik od debljanja
Sladoled je kalorijska "bomba" koja kombinira šećer i masnoće – savršen recept za nakupljanje viška kilograma ako ga konzumiramo svakodnevno. Uz to, višak kalorija iz sladoleda često dolazi na vrh uobičajenog dnevnog unosa hrane, što dodatno povećava rizik od viška kilograma.
3. Potencijalne probavne tegobe
Mlijeko i vrhnje u sladoledu mogu izazvati nelagodu kod osoba koje imaju intoleranciju na laktozu. Česti simptomi su nadutost, plinovi i bolovi u trbuhu, što svakodnevno može biti vrlo neugodno. Kod osjetljivih osoba problem može biti i prekomjeran unos masnoća, što opterećuje probavni sustav.
4. Negativan utjecaj na zdravlje zubi
Kombinacija šećera i hladnoće može biti pogubna za zubnu caklinu. Šećer hrani bakterije u usnoj šupljini koje proizvode kiseline, a te kiseline s vremenom nagrizaju caklinu i dovode do karijesa. Kod osjetljivih zuba, svakodnevno uživanje u sladoledu može izazvati i neugodne bolove.
5. Navika koja može pojačati žudnju za slatkim
Kada tijelu svakodnevno dajemo velike količine šećera, ono se na to navikne i počinje tražiti još. To može otežati održavanje zdrave prehrane jer povećava želju ne samo za sladoledom, nego i za drugim slatkim namirnicama.
6. Više "praznih kalorija" umjesto hranjivih tvari
Sladoled ne nudi značajnu količinu vitamina, minerala ili vlakana, ali zato donosi puno šećera i masnoća. Ako zamjenjujete voće ili druge nutritivno bogate deserte sladoledom, tijelo može ostati uskraćeno za važne nutrijente potrebne za energiju i imunitet.