Bijele mrljice koje vidimo na ploči nokta česta su pojava koja se najčešće povezivala s nedostatkom kalcija u organizmu. Iako su ovaj podatak mnogi čuli od svojih roditelja ili prijatelja, on nije istinit, barem ne u potpunosti. Doznate pravi uzrok bijelih mrljica na noktu


Što je najčešći uzrok bijelih mrlja na noktima?

Nokti mogu biti pokazatelji raznih promjena u organizmu, a neke od njih mogu upućivati i na ozbiljnije bolesti unutarnjih organa ili pak loše stanje organizma. Doktorica Ivana Nola, specijalistica dermatovenerologije iz Poliklinike Nola, objasnila nam je koliko bijele mrlje na noktima zapravo mogu otkriti o našem zdravlju.

'Bijele mrljice na noktima, u liječničkoj terminologiji leukonihija, najčešće nastaje kao posljedica traume samog nokta ili ležišta nokta. U najvećem broju slučajeva takve promjene su posljedica agresivnije manikure ili druge vrste traume izazvane lošim navikama poput grickanjem noktiju i čupkanjem kožice nokta'.

Bijele mrljice na noktima, u liječničkoj terminologiji leukonihija, najčešće nastaje kao posljedica traume samog nokta ili ležišta nokta

Dakle, ako ste i vi rob ovih ružnih navika znajte kako se ne morate zabrinjavati jer, nakon što se bolesni nokat oporavi, mrljice bi rastom nokta trebale potpuno nestati. Ovih 10 znakova na tijelu otkrivaju da niste zdravi.

Mogu li bijele mrlje na noktima biti opasne za zdravlje?

Prije spomenuta navika samo je jedan od uzročnika nastajanja ovakve promjene te je ujedno i najbezazlenija. Postoje i drugi uzroci pojave bjelkastih mrlja na noktima koji su puno ozbiljniji i koje ne bi smjeli ignorirati.

'Pojava bjelkastih mrlja na noktima može upućivati na plućne i srčane bolesti, bolesti bubrega, nedostatak vitamina, ulcerozni kolitis, manjak cinka kao i manjak proteina.

U slučaju da simptom ne prolazi, ponavlja se ili se pak pogoršava, svakako je potrebno napraviti pregled kod dermatologa', objašnjava dr.sc Ivana Nola te dodaje kako je u ovom slučaju nužna i analiza krvi koja uključuje obradu hormona, minerala i vitamina te, prema potrebi i pregled interniste. Provjerite i ovih 5 promjena na koži koje mogu biti znak bolesti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju