Zauzete s obitelji, poslom i brojnim obvezama, mnoge žene nakon 30. rođendana više ne pronalaze vrijeme za sebe, a i samo malo tog vremena koje ukrademo za ono što nas veseli i što nam svima treba, znači jako puno. Bez obzira na to koliko nam je godina, neke stvari nikada ne bismo smjele prestati raditi i uvijek bismo trebale naći barem malo vremena za njih. Tako ćemo se osjećati bolje, sretnije, samopouzdanije i zadovoljnije

1. Učiti i raditi na sebi
Tko god prestane učiti star je, svejedno bilo to u dvadesetim ili osamdesetim godinama života. Najvažnija je stvar u životu održati svoje misli mladima, rekao je Henry Ford, a mi se s njegovim riječima potpuno slažemo. Učenje ne prestaje završetkom formalnog obrazovanja, već bi trebalo trajati čitav život. I pritom ne mislimo samo na učenje iz knjige – učimo iz iskustava, promatranja i slušanja drugih, iz osluškivanja svega što se događa oko nas... Konstantno učenje znači i da neprestano radimo na sebi, čime postajemo zadovoljnije, sigurnije u sebe i sretnije.

Bez obzira na to koliko nam je godina, neke stvari nikada ne bismo smjele prestati raditi i uvijek bismo trebale naći barem malo vremena za njih. Tako ćemo se osjećati bolje, sretnije, samopouzdanije i zadovoljnije

2. Pronaći vrijeme samo za sebe
Svakom čovjeku treba vrijeme u kojem će se posvetiti sebi i kada će učiniti nešto za sebe. Uz djecu, posao i kućanske poslove to se može činiti kao nemoguća misija, ali probajte pronaći tih pet minuta koje ćete pokloniti samo sebi. To može biti vrijeme kada ćete u miru popiti kavu, otići kod frizera, prošetati, pogledati omiljenu seriju... To vrijeme napunit će vas energijom za sve izazove koje donosi novi dan.

3. Vježbati
Govora o tome koliko je tjelovježba važna u svakoj životnoj dobi nikad nije previše. A vašem je tijelu fizička aktivnost nakon 30. rođendana itekako potrebna zbog održavanja zdravlja mišićno-koštanog sustava, zdrave tjelesne težine i općeg osjećaja zadovoljstva. I 10 do 15 minuta vježbanja dnevno bit će dovoljno da se osjećate dobro i da usporite starenje. Zbog toga nikada nemojte zanemariti važnost tjelovježbe i brigu o vlastitom tijelu.

4. Odlaziti u knjižnicu
Posjećivanje knjižnica nije samo za školarce i studente jer za čitanje knjiga i časopisa koje možete pronaći u knjižnici ne postoji dobna granica. U današnje doba brojni su se priklonili čitanju knjiga u digitalnom obliku, ali ništa ne može zamijeniti posuđivanje knjiga u fizičkom obliku. Zato ni nakon 30. rođendana nemojte zaboraviti na svoju iskaznicu iz knjižnice, a ako je nemate – učlanite se u knjižnicu.

5. Zabavljati se samo s prijateljicama
Djeca, muž, obitelj, sve to može doći u vaš život, ali prijateljice moraju ostati. Nekako nakon 30. rođendana s vremenom sve rjeđe uživamo u tim ženskim druženjima, svaka krene na svoju stranu i pomalo zaboravimo koliko su nam prijateljice važne... Nemojte izgubiti to bogatstvo – uvijek se potrudite izdvojiti vrijeme koje ćete provesti samo s prijateljicama i dobro se s njima provesti.

6. Plesati kao da vas nitko ne gleda

I poslije 30. dozvolite si biti opuštene, luckaste, otkačene, pa i djetinjaste – i plesati kao da vas nitko ne gleda! Naravno, to ne znači doslovno samo plesanje, već sve ono što vas veseli i opušta, i zbog čega ćete se osjećati vječno mladi.

7. Zaljubiti se preko ušiju
Tko kaže da je zaljubljivanje preko ušiju samo za tinejdžerice? Tko kaže da se ne možemo ludo zaljubiti i s 30, 40, 50...? Zaljubljenost je jedan od najljepših osjećaja i, ako ste slobodni, nemojte si ga uskraćivati ni u tridesetima. Dozvolite si leptiriće u trbuhu i onaj divan osjećaj kada mislite da je cijeli svijet vaš samo zato jer ste – ludo zaljubljeni. Pročitajte i 5 istina koje morate znati o ljubavi do 30. rođendana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju