Ako s partnerom želite imati zdrav odnos, ključno je znati koje stvari ne smijete zanemariti, odnosno ignorirati. Pet najvažnijih donosimo u nastavku.

1. Prestanak razgovora

Partner i vi prestali ste međusobno razgovarati? Razmislite o tome.

Kada je zadnji put on došao s posla da ste ga pitali kako ili obrnuto? Razgovarate li uopće o ičem drugom osim o djeci i poslu? Kada ste zadnji put raspravljali o nekoj značajnoj temi, vodili zanimljivi razgovor prije spavanja?

U svakoj zdravoj vezi komunikacija je bitna, a jednako kao o problemima bitno je razgovarati i o dobrim stvarima. Ako primijetite da više ne razgovarate jedno s drugim ili ako su vam se teme razgovora vele na svakodnevne obaveze, vrijeme je da prestanete zanemarivati tu činjenicu i da promijenite situaciju.

2. Odgađanje rješavanja problema

Ako ste svjesni određenog problema, nemojte odgađati njegovo rješavanje. Tako će problem postajati sve veći i sve teže rješiv. Jednog dana bit će nemoguće riješiti ga i veza ili brak će završiti.

Ako shvatite da ste počeli odgađati rješavanje problema, opet učinite sve kako biste riješili situaciju. U ovom slučaju nemojte biti kampanjci, nego uzorni učenici koji svoje obaveze sređuju na vrijeme.

Žena i muškarac Najvažnija "sitnica" za brak koju rade dobri muževi (i žene)

3. Samostalno donošenje odluka

Zajedničko donošenje odluka je nešto što partnere zbližava, čini da se osjećaju korisno i vrijedno. Ako shvatite da zaobilazite partnera na tom putu, zaustavite se i ponovno ga uključite u taj dio života. Jednostrano odlučivanje definitivno je jedna od stvari koju ne smijete zanemariti i ignorirati ako želite zdrav odnos.

Slika nije dostupna Tajna uspješnog braka: Tehnika rješavanja problema koju koriste sretni parovi

4. Niste jedno drugom prioritet

Život je lud, kaotičan, toliko je obaveza, događanja... i jako je teško u svakom trenutku misliti na sve i držati stvari pod kontrolom. Ipak, ono što ne smijete zaboraviti je vaša veza i koliko je važno da se međusobno uvažavate i uzimate u obzir.

Zato dobro razmislite kako izgleda situacija u stvarnom životu. Jeste li dovoljno posvećeni svom partneru? Kada donesete zaključak, učinite sve kako biste popravili ono što je bitno popraviti. Opet postanite jednom drugom prioritet, vratite se na prvo mjesto.

Muškarac s mobitelom To ne toleriramo: Pet muških navika koje narušavaju povjerenje u vezi i braku

5. Nema dodirivanja

Grlite li se, ljubite li se, mazite li se, držite li se za ruke dok hodate ulicom? Razmislite dobro jesu li ovakve geste svojedobno bile dio vašeg odnosa, a onda razmislite i kakvo je stanje sada. Ako se drastično promijenilo, vrijeme je za resetiranje i povratak nježnostima. Dodiri su nevjerojatno važni za intimnu vezu i ne pričamo ovdje o seksu. Važno je grliti se, držati za ruku.... Dodirivanje partnera na ovaj način vaš odnos čini drugačijim od bilo kojeg drugog u vašem životu. Ako nastavite s dodirima ili ih vratite, vaša veza ima izvrsne šanse da ostane zdrava.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju