Sušilice rublja sve su traženije, a oni koji ih imaju tvrde kako su im promijenile život i da ga više ne mogu zamisliti bez njih. Sušilica, dakako, uvelike olakšava i ubrzava sušenje rublja, naročito ako nemate puno mjesta za sušenje, a imate malu djecu ili obitelj s puno članova.

Međutim, određene predmete nije dobro stavljati u sušilicu, štoviše ne biste to nikada smjeli raditi jer se mogu oštetiti pa i potpuno uništiti. Ako neki od tih zabranjenih predmeta baš trebate hitno osušiti, možete ga staviti u sušilicu ali da se samo suši zrakom, ne i vrućinom. U sušilicu stavite i nekoliko čistih, suhih pamučnih ručnika i neka se suši pet do maksimalno deset minuta.

U sušilicu rublja nikada ne biste smjeli stavljati:

1. ...grudnjake
Visoka temperatura uništava elastične niti koje se nalaze u grudnjacima, a koje osiguravaju njihovu rastezljivost. To može brzo uništiti oblik grudnjaka koji više neće davati potrebnu potporu. Zato je grudnjake najbolje sušiti na zraku.

Slika nije dostupna Uh, pika! U tri sekunde popravite grudnjak na kojem je izvirila žica

2. ...ruksake, torbe za ručak i višekratne torbe za kupovinu
Kada razmislite o tome koliko toga završi u ruksacima i torbama za kupovinu, jasno je da ih je potrebno često čistiti i prati. Međutim, tim stvarima nije mjesto u sušilici osim ako su napravljene od sto posto pamuka. Visoka temperatura sušilice može uzrokovati topljenje, skupljanje ili savijanje vanjskih materijala te može uništiti unutarnju strukturu izoliranih vrećica.

3. ...kožu, brušenu kožu i umjetnu kožu
Čak i ako vas je uhvatio pljusak, pokušati osušiti bilo koju vrstu kože, čak i umjetnu, u sušilici rublja nije dobra ideja. Visoka temperatura može uzrokovati iskrivljavanje ili pucanje tkanine. Mokru robu od kože objesite da se suši na zraku daleko od izravne topline ili sunčeve svjetlosti.

Ocat Rublje čisto kao suza: Moćnik od jednog eura bolji od bilo kakve kemije

4. ...svilu, donje rublje i osjetljive tkanine
Delikatne tkanine poput svile, čipke i prozirne mreže nikada ne smiju ulaziti u sušilicu. Visoka toplina može stvoriti nabore koje je gotovo nemoguće ukloniti. No, najveća opasnost su detalji poput zatvarača koji može zahvatiti tkaninu i ostaviti rupu ili poderotinu.

5. ...sportsku odjeću
Baš kao i donje rublje, većina sportske odjeće danas se izrađuje od visokotehnoloških sintetičkih vlakana dizajniranih da podupiru mišiće i odvode vlagu tijekom vježbanja. Kako bi ovi odjevni predmeti zadržali oblik i upijajuće kvalitete, izbjegavajte sušilicu i ostavite ih da se osuše na zraku nakon pranja.

6. ...tenisice
Tenisice mogu biti izrađene od jednostavnog platna, kože ili visokotehnoloških materijala. Nakon pranja tenisica preskočite sušilicu. Visoka temperatura može uzrokovati odvajanje potplata i izobličenje materijala. Ostavite ih da se osuše na zraku najmanje 24 sata prije ponovnog nošenja. Za brže sušenje napunite ih zgužvanim novinskim papirom koji će upiti vlagu i ubrzati sušenje.

Slika nije dostupna Jednostavan trik za čišćenje pećnice učinkovitiji i od sode bikarbone i octa

7. ...džempere
Džemperi su izrađeni od pletene pređe koja može izgubiti oblik ako se nepravilno peru, a još se više mogu uništiti ako ih se stavi i u sušilicu. Vrućina može uzrokovati skupljanje ili rastezanje prirodnih i umjetnih vlakana te ubrzati trošenje materijala. Vraćanje džempera od sintetičkih vlakana u izvorni oblik nemoguće je, ali neki džemperi od prirodnih vlakana mogu se "spasiti".

8. ...otirače i prostirke s gumom na stražnjoj strani
U kupaonskim tepisima mogu se taložiti bakterije koje uzrokuju atletsko stopalo i neugodan miris zbog čega ih treba često prati i dezinficirati u vrućoj vodi. Međutim, nikada ih ne smijete stavljati u sušilicu rublja na visoku temperaturu. Gumena podloga može se raspasti, pa čak i rastopiti.

Spužvica za pranje suđa Za 90 sekundi: Trik za eliminiranje 99 posto bakterija u spužvici za pranje suđa

9. ...kupaće kostime
Kupaće kostime potrebno je prati nakon svakog nošenja kako bi se uklonili prljavština, ulja iz sredstava za sunčanje, pijesak, sol ili klor. Nakon pranja neka se suše na zraku jer će vrućina u sušilici uzrokovati deformiranje tkanine.

10. ...predmete sa šljokicama i perlicama
Imate li odjeću ili stvari za dom sa šljokicama ili perlicama, držite ih podalje od sušilice. Ako su ukrasi zalijepljeni za tkaninu, toplina može uzrokovati topljenje ljepila, a perlice i šljokice mogu se iskriviti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju