Ozbiljna veza na neki način znači spajanje dva života u jedan i kad se to dogodi, obje strane u jednom trenutku moraju napraviti određene kompromise. Postoje, naravno, manji i veći kompromisi, ali i stvari oko kojih kompromisa u vezi ne bi trebalo biti.

Osim vašeg zdravlja i sigurnosti, koje nikada ne smijete ugroziti, u nastavku donosimo deset kompromisa na koje u vezi ne biste trebali pristati, bez obzira na to koliko volite svog partnera.

1. Nema kompromisa oko vaših snova i ciljeva

Pogotovo kada ste mladi, za svojim snovima i ciljevima morate ići energično. Zreo partner, koji vas poštuje, poštovat će vaše ciljeve i podupirati vas u njihovom ostvarivanju. Ako zbog nekoga odustanete od svojih snova, kasnije biste mu mogli zamjerati, što će stvoriti probleme u vezi ili braku.

2. Nema kompromisa oko vaših vrijednosti

Ako već odavno znate koji su vam životni prioriteti i vrijednosti koje cijenite, nemojte se mijenjati samo zato da biste se svidjeli drugoj strani. Bilo da se radi o zdravlju, karijeri, vjeri... ne radite kompromise za koje osjećate da ih zapravo ne želite napraviti. Čekajte osobu koja će ih razumjeti i poštivati.

3. Nema kompromisa oko životnog stila

Već dugo vremena znate da želite imati dvoje djece i da želite živjeti u mirnijoj sredini, a završili ste s osobom koja uopće ne želi djecu i u obzir joj dolazi samo život u centru grada. Iako će vas se možda na početku učiniti da biste mogli pristati na ovu drugu varijantu, činjenica je da će u jednoj takvoj vezi jedna strana uvijek biti jadna. Zato je najbolje prestati odgađati neizbježno i prekinuti vezu. Nema smisla da itko od vas dvoje gubi vrijeme ako ste već sada sigurni da se vaše životne vizije nikad neće uskladiti.

Bračni par U tome je tajna: Jasni znakovi da imate dobrog supruga

4. Nema kompromisa oko obitelji i prijatelja

Čuvajte se svakog partnera koji će vas sprječavati u naumu da vidite svoju obitelj i prijatelje. Normalno je, naravno, da ih viđate manje sada kada više vremena provodite s partnerom, ali određena vrsta posesivnosti, zbog koje ćete se na početku možda osjećati posebnom i željenom, s vremenom će stvoriti probleme u vezi. Zdrava prijateljstva i, općenito, odnosi u obitelji pomažu nam u izgradnji zdravijih odnosa i sretnijeg života. Zato bježite od partnera koji smatra da ne trebate nikoga osim njega u svom životu.

5. Nema kompromisa oko toga koliko vrijedite

Svi trebamo od druge strane očekivati da nas tretira s ljubavlju i poštovanjem. Naši partneri trebali bi biti uz nas u dobru i zlu. Ono što ne bi smjeli je tjerati nas da se osjećamo loše zbog nas samih. Nemojte trpjeti nikakav oblik zlostavljanja u vašoj vezi. Nezdrava komunikacija, u kojoj se umanjuje vaša vrijednost, može ozbiljno naštetiti vašem samopoštovanju. Zato, čim osjetite da druga strana pokušava umanjiti vašu vrijednost, prekinite tu vezu.

Muškarac s mobitelom To ne toleriramo: Pet muških navika koje narušavaju povjerenje u vezi i braku

6. Nema kompromisa oko seksualnog života

Ako se s partnerom slažete kada je u pitanju važnost fizičke i emocionalne intime, onda je sve u redu. Međutim, ako se ne slažete oko važnosti seksa i vaše potrebe u spavaćoj sobi nisu zadovoljene, s vremenom će biti sve teže i teže te će doći do prekida dobrih odnosa i gorčine. Seksualni problemi koji se ne riješe na vrijeme mogu ugroziti vezu i dovesti čak i do nevjere. Zato sa svojim parterom razgovarajte o problemima koji vas potencijalno muče.

7. Nema kompromisa oko vaših principa

Primjerice, ako ste osoba koja smatra da netko tko je u vezi ne smije flertati s drugim osobama čak ni ako tako samo hrani ego, onda ne odustajte od vašeg principa. Partner će vas vjerojatno pokušati uvjeriti da su to sve bezazlene gluposti i da se na kraju dana vraća vama, ali flert je znak da treba nekog drugog kako bi ispunio svoje potrebe, makar to bilo "samo" hranjenje ega. Nemojte to trpjeti, osim ako i sami smatrate da su takvi flertovi u redu.

Slika nije dostupna Velika dilema: "Trebam li mu reći da ga je supruga prevarila sa mnom?"

8. Nema kompromisa oko vrste veze koju želite

Nije u redu da vas partner tjera da radite stvari koje ne želite raditi. Nemojte pristajati ni na što što vam stvara nelagodu.

9. Nema kompromisa oko potrebe za komunikacijom

Kompatibilnost u komunikaciji važnija je nego što mnogi misle ili shvaćaju. Dobra komunikacija ključna je za dobre odnose.

Ako vam se čini da vas partner ignorira svaki put kad želite razgovarati, s vremenom bi problem mogao postati velik i ozbiljna prijetnja vezi. U svakom slučaju, odnos bez kvalitetne komunikacije nešto je na što nikako ne smijete pristati.

10. Nema kompromisa oko financijske sigurnosti

Ovih dana financijska stabilnost vrlo je važna, a ako ste u vezi s partnerom koji po pitanju financija ima loše navike koje nikako nisu u skladu s vašima - taj problem morate riješiti na vrijeme. U vezi s osobom koja samo troši, a nikako ne pridonosi, problemi će se samo gomilati. Zato sjedite i razgovarajte kako biste problem riješili prije nego uništi vaš odnos.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju