Ako ste poželjeli ukrasiti svoje božićno drvce unikatnim ukrasima koji spajaju elemente tradicije, folklora i čarobnih šuma, filcani radovi Marine Demše oduševit će vas.

Naime, fotografkinja, slikarica i velika kreativka Marina Demše, rodom iz Vojvodine, s trenutačnom njemačkom adresom izrađuje ukrase koji su produkt njezine mašte, a za koje se čini kao da su satkani ne samo od filca nego i od najljepših snova.

Svaki ukras sama osmišljava, od početka do kraja, crtajući sve likove koje zamisli, a filc je materijal s kojim je najviše „kliknula“.

S filcem se prvu put susrela prije nekoliko godina, a kako je kao volonter u jednoj humanitarnoj organizaciji vodila razne kreativne tečajeve, taj je materijal uvijek nekako bio u njezinim rukama.

Kada je pak počela pandemija, najviše vremena sam provodila kod kuće i upravo je tada nastalo najviše mojih ukrasa. Svakodnevno sam ih pravila i to je nešto što me zaista opuštalo, to je bila moja vrsta meditacije, a tako je i danas, ističe Marina.

Božićni ukrasi od filca Božićni ukrasi od filca (Foto: Marina Demše)

Takav smiraj i posvećenost onome što voli vidi se u svakom njezinim ukrasu, a nas su posebno oduševili likovi ježića, lisice, gljiva i drugih šumskih elemenata koji se savršeno stapaju s božićnim drvcima i vjenčićima.

Njezin kreativni proces počinje u trenutku kada je inspirira nešto u njenu okruženju.

Prvo sve ukrasa skiciram na papir i tek kada sam zadovoljna crtežom, prenosim svaki detalj na karton, koji kasnije koristim kao šemu za ukrase. Osnovni materijal koji koristim je filc, a za detalje koristim razne trake, perlice, konac. Nikada ne kupujem mnogo istog materijala, pa su moji ukrasi često unikatni, jer ih ne mogu ponoviti, zbog količine materijala. Uživam u detaljima, pa mi je ponekad potreban čitav dan da napravim jedan ukras, ali mislim da tada najviše i uživam, govori nam Marina.

I taj trud uistinu vrijedi. Šumsko carstvo koje je napravila, kombinirajući ga s elementima folklora, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Veliki sam ljubitelj folk arta i to se zaista i primjećuje na mojim ukrasima. Posebno volim njemačke i mađarske motive, a u tome veliku ulogu ima mješovito porijeklo moje obitelji. Osim toga, mađarski vez moje bake krasi i moj dom, ističe Marina, dodajući da inspiraciju pronalazi i na putovanjima na kojima fotografira razne ornamente na građevinama i upoznaje tradicionalnu umjetnost zemlje koju obilazi.

Božićni ukrasi od filca Božićni ukrasi od filca (Foto: Marina Demše)

Njezin mali biznis tek je u povojima, no već sada oduševljava kupce koji ne mogu ostati ravnodušni na boje, posvećenost detaljima i jedinstvenu priču koju pričaju ovi čarobni ukrasi.

Više o Marini i njezinom radu možete saznati na njezinim društvenim mrežama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju