Spirulina je slatkovodna modrozelena alga ili cijanobakterija koja se može naći u jezerima i ribnjacima diljem svijeta, a posebno u Kini, Australiji i na Havajima. Na tržištu je dostupna u obliku praha, u tabletama i granulama.

Nazivaju je superhranom jer sadrži mnoge hranjive tvari. Bogata je bjelančevinama – u 100 grama nalazi se čak 58 grama proteina – i obuhvaća svih devet esencijalnih aminokiselina pa se njezina konzumacija posebno preporučuje osobama poput vegana i vegetarijanaca.

Dobar je izvor vitamina A, B, C i E, kalija, kalcija, željeza, magnezija i natrija. Ima više betakarotena od mrkve, a bogata je i klorofilom koji uz željezo poboljšava krvnu sliku pojedinca. Povrh svega, sadrži i značajne količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje održavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Spirulina je ime dobila prema spiralnom obliku alge koja je stara milijardama godina. Prvi pisani podaci o njezinoj konzumaciji datiraju iz 16. stoljeća – Azteci su je primjerice jeli u obliku sušenog kolačića, no vjeruje se kako se dio ljudske prehrane već tisućama godina.

Slika nije dostupna Sedam zlatnih pravila za jačanje imuniteta koja će vam pomoći da se oduprete virusima

Zašto je dobro uzimati spirulinu?
1. Spirulina ima antiupalno djelovanje i jača cijeli imunitet.

2. Potiče detoksikaciju organizma.

3. Drži apetit pod kontrolom te ubrzava metabolizam.

4. Sadrži antioksidante koji su u važni u borbi sa slobodnim radikalima.

5. Spirulina regulira šećer u krvi, krvni tlak i kolesterol te se smatra čuvaricom srca i zaštitnicom od kardiovaskularnih bolesti.

6. Dobar je saveznik u borbi s anemijom.

7. Povećava energiju i ublažava negativne posljedice stresa.

Slika nije dostupna Sedam vrsta namirnica koje ubrzavaju uspavanu probavu

Kako konzumirati spirulinu?
Spirulina u prahu najčešće se dodaje smoothiejima, voćnim sokovima, jogurtima, žitnim kašama i pahuljicama. Tijelu ćete podariti više nutrijenata ako ju ne dodajte zagrijanim jelima i pićima.

Preporučuje se dnevno unijeti jednu čajnu žličicu spiruline.

Trudnice i dojilje svakako bi se trebale konzultirati s liječnikom prije nego što se odluče za uzimanje spiruline, a ta zelenomodra alga nije preporučljiva ni osobama koje imaju problema s bubrezima i jetrom.

Bolujte li od bolesti zbog kojih uzimate redovnu terapiju, zatražite mišljenje liječnika o mogućim nuspojavama i kontraindikacijama.

Oprez!
Spirulina nije jeftin proizvod i na njemu ne bi trebalo sitničariti s novcem. Uvijek kupujte organsku uzgojenu i testiranu spirulinu. Spirulina se katkad uzgaja u zagađenim vodama, a u prošlosti u nekim su proizvodima pronađeni tragovi teških metala koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pojedinca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju