Natjecateljice na izborima za miss navikle su govoriti o svojim mjerama koje su u većini slučajeva jedan od preduvjeta za uspješnu manekensku karijeru

Na opće iznenađenje publike i javnosti, organizatori izbora za Miss Perua finale ovogodišnjeg natjecanja odlučili su pretvoriti u protest protiv nasilja nad ženama.

Ovakva događanja rijetko su prigoda u kojoj se javno izražavaju društvene ili političke poruke, ali organizatorica izbora Jessica Newton kazala je kako je odluka da se natjecanje posveti borbi protiv nasilja nad ženama bila laka i donesena u svrhu osnaživanja žena u latinoameričkoj kulturi.

Misice su na klasično pitanje o tome koje su njihove mjere izgovarale alarmantne brojke koje otkrivaju stvarnu sliku o brutalnosti nasilja nad ženama u Peruu.

Tako su misice na klasično pitanje o tome koje su mjere njihovih grudi, struka I bokova umjesto uobičajenih odgovora izgovarale alarmantne brojke koje otkrivaju stvarnu sliku o brutalnosti nasilja nad ženama u Peruu.

Moje ime je Romina Lozano. Predstavljam provinciju Callao i moje mjere su 3114 žena žrtava trgovine ljudima od 2014. godine, kazala je natjecateljica koja je naposljetku ponijela titulu Miss Perua za 2018. godinu.

Moje ime je Luciana Fernandez i predstavljam grad Huanuco. Moje mjere su 13 tisuća djevojčica koje su izložene seksualnom zlostavljanju u našoj zemlji, kazala je druga natjecateljica.

Tužne brojke samo su se nizale: 2202 zabilježena slučaja femicida tj. ubojstva žena motivirana mržnjom prema ženskom spolu, 80 posto žena u manjim gradovima svakodnevno izloženo nasilju, 70 posto žena u zemlji izloženo seksualnom uznemiravanju na ulicama…

Ovakva događanja rijetko su prigoda u kojoj se javno izražavaju društvene ili političke poruke.

Prilikom segmenta natjecanja u kojem natjecateljice izlaze na pozornicu u kupaćim kostimima, na velikom ekranu izmjenjivali su se novinski izvještaji o zlostavljanim i ubijenim ženama.

Organizatori su naposljetku uspjeli u svom naumu. Šokantnim brojkama skrenuli su pažnju na zabrinjavajući porast nasilja nad ženama, a na kritiku upućenu izlasku natjecateljica u bikinijima, organizatorica Jessica Newton samo je kazala da je ovo bila još jedna prilika da se naglasi činjenica kako se žene moraju poštivati bez obzira na to kakvu odjeću nose.

Mogu hodati gole ako to žele. Gole. To je osobna odluka. Ako izađem u kupaćem kostimu, jednako sam pristojna kao žena koja je izašla u večernjoj haljini, zaključila je.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju