Fermentirani mliječni proizvodi čine čuda za zdravlje
Fermentirani mliječni proizvodi čine čuda za zdravlje (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ako niste sigurni trebate li piti jogurt ili kefir, donosimo sve njihove razlike i prednosti

09-04-2025 Piše N.H.
komentari

Jogurt i kefir omiljeni su fermentirani mliječni proizvodi koji se već stoljećima koriste zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje. Osim što su osvježavajući i ukusni, bogati su probioticima koji podržavaju probavu i imunitet. Sve više ljudi ih uključuje u svakodnevnu prehranu – bilo kao doručak, međuobrok ili laganu večeru.

Dakako, koliko god nam se činili sličnima, istina je da postoje razlike koje utječu na to kome se preporučuje jedan, a kome drugi proizvod, a benefiti koje donose nisu isti te prema svojim potrebama možete odabrati jesu li za vas oba proizvoda ili samo jedan.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Da bi se razjasnile sve nedoumice, razgovarali smo s nutricionisticom i dijetetičarkom Tanjom Olajdžijom, a u nastavku pročitajte sve razlike, prednosti i savjete za konzumaciju jogurta i kefira koje je podijelila s nama.

Koje su osnovne razlike u sastavu?

Jogurt i kefir fermentirani su mliječni proizvodi koji se razlikuju po mikroorganizmima, nutritivnim vrijednostima i učinku na zdravlje. Energetska vrijednost ovisi o udjelu mliječne masti, dok proteina u prosjeku ima 3 – 5 g na 100 g, s tim da grčki jogurt može imati i više od 10 g. Kefir sadrži nešto manje ugljikohidrata (3 – 6 g) zbog fermentacije.

Jogurt se proizvodi s pomoću bakterija Lactobacillus delbrueckii i Streptococcus thermophilus, koje razgrađuju laktozu u mliječnu kiselinu. Kefir sadrži širi spektar bakterija i kvasaca, uključujući i Acetobacter i Saccharomyces, što ga čini bogatijim probioticima.

Zbog prisutnosti ugljikovog dioksida i male količine alkohola, kefir ima blago gaziranu strukturu.

Kome se preporučuje jogurt, a kome kefir?

Kefir sadrži više probiotičkih sojeva, uključujući kvasce, pa je odličan za osobe s narušenom crijevnom florom, nakon antibiotika ili kod sindroma iritabilnog crijeva. Zbog enzima koji razgrađuju laktozu pogodniji je i za osobe s blagom netolerancijom. Njegov sastav može pomoći kod upalnih bolesti crijeva, gljivičnih infekcija i slabog imuniteta.

Jogurt, s druge strane, ima blaži probiotski učinak i bolje odgovara osobama s osjetljivim želucem, refluksom ili gastritisom. Jogurt je također sigurniji izbor za djecu i trudnice.

Jogurt i kefir povoljno djeluju na probavu i zdravlje crijeva, no kefir ima snažnije probiotičko djelovanje zbog većeg broja korisnih mikroorganizama.

Kefir je bogatiji probioticima Kefir je bogatiji probioticima (Foto: Shutterstock)

Oba proizvoda kao blagodat za probavu

Jogurt poboljšava probavu laktoze, potiče rad crijeva, održava ravnotežu mikrobiote i može ublažiti proljev uzrokovan antibioticima.

Kefir dodatno jača crijevnu mikrobiotu, sadrži kvasce i više sojeva bakterija učinkovitih protiv štetnih mikroorganizama poput Helicobacter pylori i E. coli.

Kefir je pogodniji za osobe s netolerancijom. Fermentacija u kefiru dodatno smanjuje razinu laktoze, što ga čini lakšim za probavu.

Jogurt i kefir mogu smanjiti nadutost i plinove balansiranjem crijevne flore, dok kefir dodatno pomaže probavi, omekšava stolicu i ublažava zatvor. Također može ublažiti proljev izazvan antibioticima i olakšati razgradnju složenih ugljikohidrata.

Koliko jogurta, a koliko kefira piti dnevno?

Za opće zdravlje i ravnotežu crijevne flore preporučuje se 150 – 250 ml dnevno. Kod probavnih smetnji, oslabljenog imuniteta ili nakon antibiotika kefir se može uzimati u količini do 300 ml, a jogurt do 250 g dnevno.

Sportaši i osobe koje žele više proteina mogu konzumirati 250 – 300 g grčkog jogurta.

Početnicima i osobama s osjetljivim želucem savjetuje se započeti s manjim količinama (50 –100 ml kefira ili 100 g jogurta) i postupno ih povećavati. Kod težih probavnih problema ili kandidijaze kefir treba uvoditi postupno, uz praćenje reakcije organizma.

Kada ih konzumirati?

Kefir i jogurt najbolje je konzumirati uz obrok ili kao užinu jer tako blaže djeluju na želudac i poboljšavaju probavu. Ujutro na prazan želudac ili navečer prije spavanja mogu imati dodatne koristi, ali osjetljivim osobama mogu izazvati nelagodu.

Osobe s ozbiljnom netolerancijom na laktozu ili alergijom na mliječne proteine trebale bi izbjegavati oba proizvoda. Također, kefir može izazvati smetnje kod osoba s histaminskom intolerancijom ili onih koje ne podnose fermentiranu hranu.

Idealno je konzumirati ih kao međuobrok Idealno je konzumirati ih kao međuobrok (Foto: Shutterstock)

  Kefir i lanene sjemenke Uvedite ove namirnice umjesto doručka i u tri tjedna ćete se osjećati bolje

 

Kefir je bogat hranjivim sastojcima i probioticima Mliječna"braća": Napitci koji pomažu kod zatvora i nadutosti

 

Jogurt i kurkuma Kombinacija od dva sastojka koja će napraviti čuda za probavu i imunitet  

Pročitaj još
Pročitaj još