Kurkuma i jogurt prepuni su esencijalnih nutrijenata koji mogu koristiti vašem zdravlju na mnogo načina.

Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antioksidans koji može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Dokazano je da ima potencijalne koristi za stanja kao što su artritis, bolesti srca, pa čak i rak.

S druge strane, jogurt je izvrstan izvor probiotika, korisnih bakterija koje mogu pomoći u poboljšanju probave i jačanju imunosnog sustava. Također sadrži visoku razinu kalcija, koji je neophodan za jake kosti i zube, te proteina, koji su potrebni za izgradnju i popravak tkiva u tijelu.

Kombinacija kurkume i jogurta može pružiti snažan nutritivni učinak, kao i ukusnu kombinaciju okusa. Ta je kombinacija popularna u mnogim kuhinjama diljem svijeta, posebice u indijskim i bliskoistočnim jelima, kojima daje posebnu dubinu okusa.

Ako je okus previše intenzivan, dodajte žlicu meda.

Međutim, važno je napomenuti da kurkuma ima jak okus i može ostaviti mrlje na površinama, stoga je najbolje koristiti je umjereno i biti oprezan pri rukovanju njome.

Također, ako uzimate kurkumu kao dodatak prehrani, važno je da razgovarate sa svojim liječnikom prije nego što je dodate svojoj prehrani u ovoj kombinaciji.

Savjeti za miješanje kurkume s jogurtom

Kada miješate kurkumu s jogurtom, slijedite nekoliko savjeta kako biste osigurali najbolji okus i nutritivne prednosti.

  1. Počnite s malom količinom, primjerice četvrtinom žličice, i dodajte još prema potrebi jer je okus veoma snažan.
  2. Dobro promiješajte. Kurkumu može biti teško ravnomjerno izmiješati, stoga je važno dobro je pomiješati s jogurtom prije dodavanja bilo kojih drugih sastojaka.
  3. Koristite visokokvalitetnu kurkumu. Kvaliteta kurkume može znatno utjecati na okus i nutritivne vrijednosti vašeg jela. Potražite kvalitetan organski prah kurkume ili svježi korijen kurkume.
  4. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama okusa. Kurkuma dobro funkcionira s različitim okusima, poput đumbira, češnjaka i limuna. Pokušajte dodati druge sastojke svojoj mješavini jogurta i kurkume kako biste stvorili jedinstven okus.
  5. Budite oprezni s mrljama. Kurkuma može ostaviti mrlje na površinama, stoga budite oprezni pri rukovanju. Radite na površini na kojoj ne ostaju mrlje dok miješate sastojke i svakako operite sve posuđe ili površine koje dolaze u dodir s kurkumom odmah nakon upotrebe.

Inspirirajte se ostalim receptima za jačanje imuniteta i poticanje probave:

Čaj od đumbira Šalica puna zdravlja: Najlakši i najbolji recept za čaj od svježeg đumbira Lovor vam može pomoći u ublažavanu kašlja Recept za prirodan sirup pred kojim će pokleknuti i najuporniji kašalj Zeleni orah i med Recept za prirodni sirup koji pomaže imunitetu i štitnjači Psyllium Zbogom zatvoru: Zanemareni saveznik probave koji čisti poput metlice

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju