Vjerojatno su se neke od vas suočile sa svekrvom koja ne pokazuje ljubav, poštovanje i razumijevanje. Obitelj je najvažnija stvar na svijetu, bez obzira radi li se o obitelji koju ste sami stvorili, ili onoj iz koje ste došli.

Majke su posebne i nezamjenjive, a njihova neizmjerna ljubav, ponekad može preći granicu i postati blaga opsesija. Svekrve ponekad ne mogu prihvatiti činjenicu da je njihov sin stvorio vlastitu obitelj te da mu je supruga sada najvažnija žena u životu.

Svekrve su žene pune životnog iskustva. One su toga svjesne pa ponekad mogu nametati svoje mišljenje kao jedino ispravno, što može uznemiriti mlade žene i narušiti njihov odnos sa svojim svekrvama.

Ponekad jednostavan nesporazum može narušiti vaš odnos. Trebate zapamtiti da ne možete utjecati na to što će vaša svekrva misliti i osjećati prema vama, ali možete utjecati na svoju reakciju.

Jednostavan razgovor ili sitna, lijepa gesta, mogu poboljšati vaš odnos. Bez obzira na to što vam je ponekad teško, zapamtite da se radi o osobi koja je majka vašeg supruga, ili baka vaše djece.

Teško je u takvim situacijama pronaći granicu te u isto vrijeme sačuvati svoje dostojanstvo i pokazati poštovanje prema majci vašeg supruga. Ako ste i sami majka, vjerojatno ćete lakšeshvatiti kako se nositi s tim problemom.

Evo nekoliko savjeta kako da nađete balans u odnosu sa svojom svekrvom.

1. Ako smatrate da nije korektna prema vama, recite joj kako se osjećate

Možda se doživjeli situaciju u kojoj svekrva komentira način na koji odgajate svoju djecu, na koji se odnosite prema svome suprugu ili prema svome domu. To su situacije u kojima trebate reagirati čvrsto, ali pažljivo.

Kako bi izbjegli svađu i neugodnu situaciju, strpite se i zamolite je za razgovor kad budete bile same i kad se napetosti smire. Dajte joj priliku da razmisli kako se odnosi prema vama. Također, vaše probleme riješite vas dvije, nemojte supruga miješati u takve rasprave. Na taj način ćete zaslužiti poštovanje kod vaše svekrve.

2. Saslušajte svoju svekrvu

Nije lako biti u situaciji u kojoj vas netko konstantno kritizira, ali neke akcije ne zahtijevaju reakciju, a ovo je jedna od tih situacija. Ako želite poboljšati vaš odnos, nemojte burno reagirati, ali nemojte se niti povući sa strane i trpjeti ono što vam ne odgovara.

Najbolje bi bilo sa svekrvom popiti kavu i pitati je zašto je uznemirena, jeste li je ikako povrijedili i koji je točno razlog zbog kojega je njezina negativna energija usmjerena prema vama. Primjerice, ako vas svekrva mrzi jer imate dijete iz prošlog braka, nipošto se nemojte opravdavati, ali pustite je da kaže svoje mišljenje pa pokušajte izgraditi stabilan odnos.

3. Ignorirajte negativne komentare

Nije lako na svakom koraku slušati kako ste nešto mogli napraviti bolje, kvalitetnije ili brže. Svekrve ponekad iskorištavaju svoje životno iskustvo kako bi pokazale da su bolje od vas. Nije ni čudno što su njezine sarme bolje, kad ih je napravila puno više od vas. Najbolji način da se nosite sa svekrvom koja vas ne voli, je taj da se pokušate pomiriti s njezinom osobnošću, a kritike jednostavno - ignorirati.

U današnje vrijeme je sasvim normalno da ne živite sa svojom svekrvom pa to ne bi trebao biti veliki problem. Na kraju krajeva, ako ste se više puta potrudili da vaš odnos funkcionira, a ona ne želi sudjelovati u tome, jednostavno pustite.

4. Upoznajte svoju svekrvu

Iako mlade žene ne razmišljaju tako – svekrve obično smatraju da su njihove snahe one koje se trebaju više potruditi oko njihovog odnosa. Ako vam je stalo do dobrog odnosa sa svojom svekrvom, inicirajte druženje i pokušajte je bolje upoznati.

Najbolji način je sljedeći: Recite da ste razmišljali o vašem odnosu i da ne osjećate ljubav i prihvaćanje s njezine strane. Recite da vam je žao ako ste krivo zaključili, ali da vam je sreća vašeg supruga (ili djece) najvažnija pa da zato želite stvoriti prijateljski odnos s njom. Brojna istraživanja pokazuju da bliskost izaziva naklonost pa vrijedi pokušati.

5. Naučite koje bitke su vrijedne borbe sa svekrvom

Ako problemi sa svekrvom negativno utječu na vaš brak, ne trebate previše razmišljati o poštovanju koje, kao mlađa osoba, trebate pokazati svojoj svekrvi. To je situacija kada imate puno pravo reagirati bez previše kalkuliranja.

Slika nije dostupna Na čijoj ste vi strani? Potez mladenke prema budućoj svekrvi koji je podijelio internet

Mladenka Biste li vi oprostili svekrvi da na vašu svadbu dođe ovako odjevena?

Ako je svekrva posebno loše nastrojena prema vama, a vi ste probali sve što ste mogli kako bi za dobrobit vaše djece i supruga sredile odnos, vrijeme je da se veze prekinu. Ako imate supruga kojemu ste na prvom mjestu, ovaj je problem puno lakše riješiti. Ako je situacija obrnuta i osoba s kojom ste u braku pokazuje da mu je „stara obitelj“ važnija od „nove“, tada je vrijeme za ozbiljne korake.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju