Na Svjetski dan posvojenja, udruga za potporu posvajanju Adopta predstavila je prvu potpuno hrvatsku slikovnicu o posvojenju "Lastin novi dom" kojoj je cilj senzibilizirati javnost za obitelji nastale posvojenjem kroz dirljivu priču o lasti Vlasti koja sanja obitelj.

Svjetski dan posvojenja je dan kada se na svjetskoj razini izražava potpora obiteljima nastalim posvojenjem i to tako da se na dlanove crtaju smajlići. Isto tako, udruga nastoji senzibilizirati javnost za obitelji nastale posvojenjem i stvoriti podržavajuće okruženje za djecu da rastu u sretnijoj i zdravijoj budućnosti, a jedan od načina je i izdavanje slikovnica, rekla je predsjednica Adopte Andreja Turčin na konferenciji za medije u utorak.

Ovo je četvrta slikovnica koju je Adopta objavila, ali prva koja je u potpuno hrvatskom izdanju u smislu da su i autorica i ilustratorica iz Hrvatske.

Slikovnica "Lastin novi dom" je prije svega namijenjena posvojiteljskoj zajednici jer je ona vrijedan alat za roditelje posvojitelje da sa svojom djecom govore o posvojenju, o tome otkud su došli, da pričaju njihovu priču o posvojenju, što je često tabu tema, no važno je otvoreno razgovarati o temi posvojenja, istaknula je Turčin.

Namijenjena je i široj publici jer je to topla i emotivna priča te je važno da i druge obitelji čitaju slikovnicu jer tako uvažavaju i prihvaćaju i različitosti, obitelji koje su tako nastale te one koji su drugačiji, dodala je.

Slika nije dostupna Sedam bitnih stvari koje mora znati svaki par koji želi posvojiti dijete

UKAZIVANJE NA PROBLEME

Tijekom današnjeg dana, ali i mjeseca studenog, Adopta nastoji ukazati na probleme s kojima se posvojiteljska zajednica susreće i na probleme koje je potrebno riješiti kako bi se unaprijedio postupak posvojenja u Hrvatskoj.

Turčin je izjavila da bi proces oduzimanja roditeljske skrbi biološkim roditeljima trebao biti nešto brži jer djeca što prije trebaju zdravo i sigurno okruženje u kojem će odrastati, a važno je, dodala je, i osigurati podršku posvojiteljima, pogotovo onima starije djece.

Često se govori da se posvojitelji teže odlučuju na posvajanje starije djece, a takvih je u sustavu velika većina, što je samo djelomično točno jer statistika ukazuje da je od sve posvojene djece u 2020. čak više od 80 posto djece koja ulaze u kategoriju djece koja teže nalaze obitelj - djeca sa zdravstvenim poteškoćama, druge nacionalnosti, naročito romske, djece starije životne dobi, rekla je Turčin.

Poručila je i kako je važno osigurati da obitelji nastale posvojenjem budu u potpunosti izjednačene s biološkim obiteljima i po pitanju svojih prava i obveza. Jedna od potreba je i dobivanje jednokratne roditeljske naknade kada obitelj ostvari posvojenje, ali i roditeljski dopust na koji posvojitelji djece starije od osam godina nemaju pravo, upozorila je.

Važno je kod te starije djece da vi što više vremena provodite s djetetom jer se ta djeca teže povezuju sa svojim roditeljima, ona su daleko traumatiziranija i treba im više vremena za prilagodbu, navela je Turčin.

Na kraju prošle godine, prema podacima ministarstva, u sustavu je bilo 399 djece s uvjetima za posvojenje, a u registru potencijalnih posvojitelja je 1038 potencijalnih posvojitelja, istaknula je.

Zamjenica predsjednice Adopte i urednica slikovnice "Lastin novi dom" Dorja Mučnjak rekla je kako je jedna od najvažnijih stvari kod obitelji nastalih posvojenjem da se kod djeteta izgradi pozitivan identitet i da ono prihvati da posvojenje nije nikakav problem niti tabu.

Autorica slikovnice Marijana Križanović istaknula je kako bila je inspirirana mamama i čitateljicama njenih knjiga koje su je potaknule da napiše slikovnicu o posvojenju. Ovo je prva slikovnica o posvojenju u stihovima na hrvatskom jeziku, a Križanović je željela djecu potaknuti na čitanje kroz životinjske likove jer ih djeca vole i s njima se poistovjećuju.

Na naslovnici su mama i tata različite ptice, slavuj i mala čigra, a time je suptilno željela prikazati i uvažavanje različitosti i toleranciju.

Ovdje vrijeme sporo curi, a meni se jako žuri. Što prije bih roditelje da ispune moje želje. Da mi gnijezdo svoje nude, poljupcima da me bude. U zagrljaj da im jurim, da me tješe kada kurim. Da me trebaju i žele, "zlato drago" da mi vele. Da me ludo vole, maze, ohrabruju, brižno paze, neki su od stihova slikovnice koje je Križanović pročitala. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju