Samo dva tjedna sjedenja tijekom božićnih blagdana može ostaviti trajne štete na zdravlju, pokazuje novo istraživanje koje prenosi britanski Telegraph.

Britanska studija pokazala je da zdrave osobe koje dnevno naprave oko 10.000 koraka nakon samo 14 dana izležavanja imaju dramatičan pad snage i glavnih pokazatelja dobra zdravlja. Stručnjaci upozoravaju da usporavanje aktivnosti može biti posebno pogubno za starije osobe i može izazvati fiziološke posljedice koje se ne mogu nikad poništiti.

Samo dva tjedna sjedenja tijekom božićnih blagdana može ostaviti trajne štete na zdravlju

Istraživanje je obuhvatilo 47 odraslih osoba, od kojih je polovica bila starija od 60 godina, a ostali su bili u 20-im i 30-im godinama života. Svima je bilo rečeno da aktivnosti svedu na najviše 1500 koraka dnevno tijekom dva tjedna. Na kraju istraživanja razina masnog tkiva u mišićima porasla je 20 posto u mlađim skupinama, a 28 posto u starijoj skupini. Snaga u nogama pala je pet posto u mlađoj skupini, a više od osam posto među umirovljenicima.

Uočen je i pad kardiorespiratornog kapaciteta uz pad od više od pet posto među mlađima i gotovo 10 posto među starijim ispitanicima, a mitohondrijska funkcija - proizvodnja energije na staničnoj razini, snažno je pala nakon dva tjedna izležavanja uz pad od oko četiri posto među mlađima i 19 posto među starijima od 60 godina.

Žena hoda Odmah u šetnju: Razlozi zašto je hodanje po hladnom zraku dobro za zdravlje

Znanstvenici su ocijenili da je ovo otkriće posebno važno zbog toga što sugerira promjene u tijelu koje bi mogle rezultirati dugoročnim, pa čak i trajnim posljedicama pogađajući metaboličke funkcije, zdravlje mišićno-koštanog sustava i stanja povezana s upalama. Studija Sveučilišta u Liverpoolu jedinstvena je zbog toga što je proučavala zdrave osobe koje su iznenada smanjile svoje aktivnosti.

Slika nije dostupna Najlakša tjelovježba: Kako prehodati 1,5 kilometara bez izlaska iz doma?

Takve promjene događaju se u blagdansko vrijeme, tijekom loših vremenskih perioda ili bolesti. Smanjenje gustoće koštanog tkiva, ukupne tjelesne mase i mase mišića nogu također su uočeni. Znanstvenica Juliette Norman kaže da je opseg uočenih promjena u tako kratkom vremenu iznenađujući i upozorila je da se treba oduprijeti tendenciji vođenja sjedilačkog života.

U ovo doba godine mnogi od nas opustit će se, jest će i piti više i manje vježbati. Nemojte odgađati šetnje, ova studija stvarno pokazuje važnost svakodnevnog izlaska - pola sata dnevno dovoljno je da spriječi silaznu putanju.

Slika nije dostupna Mršavljenje hodanjem: Sedam zakona skidanja kilograma bez odlaska u teretanu

Prema procjenama britanskog sustava javnog zdravstva, u toj zemlji oko šest milijuna sredovječnih osoba živi sjedilačkim načinom života i 40 posto ljudi u dobi od 40 do 60 godina ne prohoda oštrim tempom desetak minuta niti jednom mjesečno.

Rezultati istraživanja objavljeni su na konferenciji Fiziološkog društva. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju