Što su vaše sunčane naočale tamnije, efektivnije će smanjiti blještavilo Sunca, no to nema nikakve veze s njihovom učinkovitošću pri blokiranju potencijalno štetnoga ultraljubičastog zračenja.

Zapravo, tamnije sunčane naočale bez UV zaštite vaše oči mogu izložiti većem riziku od oštećenja vida, upozorava njemački savez optometrista (ZVA). Što su naočale tamnije, to će se vaše zjenice više širiti i na taj način primati više ultraljubičastog zračenja, a UV zaštita može biti dobra i kod svjetlijeg stakla. Znači da i sivo, zeleno, žuto ili ružičasto staklo može pružiti adekvatnu UV zaštitu. Na deklaraciji proizvoda u svakom bi slučaju trebalo pisati imaju li naočale UV zaštitu.

Što su naočale tamnije, to će se zjenice više širiti i na taj način primati više ultraljubičastog zračenja, a UV zaštita može biti dobra i kod svjetlijeg stakla.

Stručnjaci preporučuju one s oznakom "99-100 posto UV apsorpcije" ili UV400 ili i više od toga jer takve naočale blokiraju 99 do 100 posto ultraljubičastog zračenja, odnosno sve sunčeve zrake valne dužine do 400 nanometra, a to znači sve UVA i UVB zrake. Optometristi podsjećaju da su sunčane naočale dobra zaštita kad snijeg, voda ili pijesak odbijaju i pojačavaju sunčevu svjetlost jer to može biti opasno za oči.

No za prosječnoga sunčanog dana, sunčane naočale nisu nužne jer njihovim nošenjem blokiramo potencijalno korisne valne duljine svjetlosti, a više je od 1500 valnih duljina svjetlosti koje "hrane" oči. Dakle, povremeno treba izbjegavati sunčane naočale da bi oči funkcionirale kako treba i primile pun svjetlosni spektar.

Sunčane naočale Sunčane naočale: Šest modela idealnih za svaki oblik lica

Njemački stručnjaci napominju i da su sunčane naočale neophodno potrebne djeci jer su ona izložena većem riziku od oštećenja vida s obzirom na to da vani provode puno više vremena od odraslih, a i oči su im osjetljivije. Oštećenje od UV zračenja je kumulativno, zbog čega bi djeca trebala nositi sunčane naočale od najranije dobi. (Hina)

Pogledajte i najpopularnije modele sunčanih naočala za ljeto 2019.:

Sunčane naočale: Osam najpopularnijih modela za ljeto 2019. godine Oštri cat eye, Dita, 4510 kuna Transparentni okviri, Diesel, 98 eura (724 kune) Naočale s ružičastim staklima, Zara, 49,90 kuna +4 Model inspiriran 70-ima, Sherrif & Cherry, 160 eura (1182 kune)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju