Noć Muzeja kulturna je manifestacija koja se u Zagrebu održava po 13. put, kao i u ostatku Hrvatske. U petak, 26. siječnja 2018. godine ulaz u pojedine muzeje i galerije od 18 sati do jedan sat iza ponoći bit će besplatan. Istražili smo što posebno vrijedi pogledati u ovoj noći koja je posvećena sportu te se održava pod motom "brže,više, jače“


Kulturna manifestacija Noć Muzeja održat će se 26. siječnja 2018. u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Slavonskom Brodu, Puli, Karlovcu, Varaždinu, Šibeniku, te drugim manjim i većim gradovima u Hrvatskoj s početkom od 18 sati do jedan sat iza ponoći.

Iako je glavna tema ovogodišnje manifestacije "Muzeji i sport", istražili smo različite sadržaje u kojima možete uživati tijekom ove noći u glavnom hrvatskom gradu.

Zagreb 360° - vidikovac, Ilica 1 A
U prostoru vidikovca – Zagreb 360°, na zadnjem katu (16.) zagrebačkog nebodera, predstavit će se više od 30 muzeja iz cijele Hrvatske sa po tri zanimljive priče pod motom “jeste li znali…”, a kako bi doživljaj bio potpun, svaki će posjetitelj na ulazu dobiti 3D naočale jer su fotografije koje prate svaku priču u 3D-u.

U prostoru vidikovca – Zagreb 360°, na zadnjem katu (16.) zagrebačkog nebodera, predstavit će se više od 30 muzeja iz cijele Hrvatske sa po tri zanimljive priče pod motom “jeste li znali…”, a kako bi doživljaj bio potpun, svaki posjetitelj će na ulazu dobiti 3D naočale jer su fotografije koje prate svaku priču u 3D-u.

Kako je ove godine glavna tema sport, u sklopu događanja predstavit će se i naša tri poznata sportaša iz Kuće slave splitskog sporta njihovim neobičnim rekvizitima kao što su slomljeni reket Gorana Ivaniševića, originalne kopačke Frane Matošića i Pobjednički pojas Branka Cikatića.

Hrvatski glazbeni zavod, Gundulićeva 6a
Noć muzeja ne zaboravlja na ljubitelje glazbe i plesa. Na sceni Male dvorane Hrvatskog glazbenog zavoda uz društveni komorni ansambl HGZ-a pod naslovom “Putovanje glazbom u Novi svijet: Amerika – Argentina – Brazil” nastupat će parovi koji treniraju tango.

Na svečanom stubištu prema Velikoj dvorani bit će održane i demonstracije mačevanja, a moći će se poslušati i slavna skladba za klavir Erika Satie “Sportovi i razonode”, koju će izvesti pijanistica Danijela Petrić, uz projekciju slika i dokumenata iz te epohe.

Veterinarski fakultet, Heinzelova ul. 55, Zagreb
Ove godine manifestaciji Noć muzeja pridružio se Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji omogućuje obilazak i upoznavanje zanimljive muzejske građe s njihovim kućnim ljubimcima. Ukoliko dopuste vremenske prilike, fakultet će u suradnji s Klubom za obuku službenih i sportskih pasa demonstrirati nekoliko kinoloških sportova - agility, rally agility i dog dancing.

Etnografski muzej Zagreb, Trg braće Mažuranić 14
Etnografski muzej u Zagrebu pravo je mjesto za posjet s djecom. Od 18 sati na drugom katu muzeja održat će se Radionica za djecu "Stare igre i brojalice“, a od 19 sati i "Obiteljski metloboj" igre spretnosti i brzine.

U muzeju će se moći razgledati stalni postav, izložba "Mirko Seljan – šampion putovanja" te izložba “Perje, jabuke i zrno soli”. Iza 21 sat kreće se s glazbenim programom, odnosno nastupom tamburaškog orkestra.

Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
U Galeriji Klovićevi dvori možete razgledati veliku retrospektivnu izložbu uglednog hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca. Predstavljeno je oko 250 umjetničkih radova – od skulptura, slika, grafika,crteža, reljefa, instalacija do sasvim intimnih crtačkih zapisa nastalih na samom kraju Lipovčeva života. Figure koje je Lipovac oblikovao pripadaju onome svijetu koji živi punim intenzitetom na ulicama, trgovima, na rivi i dvorištima Splita.

S druge pak strane, Zdenko Bašić u svojim radovima spaja naizgled nespojivo – motive starinskog, dalekog i prošlog obrađuje suvremenom digitalnom kompjuterskom grafikom te pritom uspijeva evocirati uspomene i djetinjstvo, pobuditi emocije, a promatrača prenijeti u neki drugi, bajkovit i velom tajni obavijen svijet.

Točan popis mjesta koji sudjeluju u ovogodišnjoj Noći muzeja i njihove programe pronađite ovdje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju