U posljednje vrijeme sve se više priča o tihom luksuzu. Jedni ga nazivaju modnim trendom, a drugi novim konceptom življenja. Tihi luksuz očituje se prije svega u promjeni navika kupovine jer sugerira investiranje u kvalitetnu minimalističku garderobu umjesto posezanja za trendovskim jednosezonskim komadima.

Galerija Tihi luksuz Tihi luksuz Tihi luksuz +13 Tihi luksuzu spavaćoj sobi

Svevremenska odjeća, obuća i dodaci bez istaknutog loga, u neutralnim tonovima, s naglaskom na kvalitetu materijala i etičku sporiju proizvodnju – tako bi se, ukratko, mogao sažeti tihi luksuz u kontekstu mode.

Međutim, nije sve ostalo samo na modi jer se ovaj koncept polako počinje primjenjivati i u dizajnu interijera.

Tihi luksuz pristup je koji se fokusira na građenje kolekcije s namjerom. Skupljate stvari koje volite umjesto stvari koje savršeno pristaju jedna uz drugu. Nije očit na prvi pogled, tek kada malo više obratite pažnju na kvalitetu, oblik i zanatsko umijeće, razotkriva se dizajnerski pedigre, rekao je dizajner interijera Colin King za Vogue.

Tihi luksuz Tihi luksuz u kupaonici (Foto: Living4media)

Spoj klasike i minimalizma

Objašnjava kako je, u kontekstu uređenja interijera, prilikom primjene koncepta tihog luksuza naglasak na minimalizmu i profinjenoj jednostavnosti. Napominje kako jednostavnost, suprotno uvriježenom mišljenju, zapravo nije lako ostvariti u interijeru.

Tihi luksuz znači da skupljate stvari koje volite umjesto stvari koje savršeno pristaju jedna uz drugu.

Tihi luksuz tjera nas da preispitamo način proizvodnje, kako dolazimo do materijala, a naposljetku nam daje prostora da budemo kreativniji i zapitamo se kako ćemo stvoriti komade koje ćemo imati čitav život? Jednostavnost je ultimativna sofisticiranost. Većini se ideja tihog luksuza može učiniti dosadnom, ali ja je doživljavam kao zahtjevan izazov pojednostavnjivanja i izučavanja dizajna koji će biti relevantniji od desetljeća trendova. Duboka jednostavnost je ono za čim posežem i smatram da ju je najteže postići, zaključuje King.

Tihi luksuz Tihi luksuz (Foto: Living4media)

Dizajnerica Jenni Kayne kaže da će se i prilikom kupovine namještaja sve više stavljati fokus na komade koji su dugoročna investicija: Baš kao i kod stvaranja modne kapsule, raduje me što će sve više interijera slaviti pristup po kojem je manje – više, a istovremeno će naglasak biti na komadima visoke kvalitete koji će izdržati test vremena.

Primjenom ovog pristupa, kvaliteta postaje glavni element koji definira izgled prostora, a ne određeni stil ili estetika. Odabrat ćete materijale ili dizajn koji u startu imaju dugoročnu privlačnost i prkose trendovima.

Tihi luksuz Tihi luksuz u domu (Foto: Living4media)

Prostorija koja odiše tihim luksuzom je ona u kojoj ćete se osjećati odmah osjećati ugodno. To nipošto nije glasna prostorija koja vas odmah poziva da joj se divite i istražujete je. Tihi luksuz umiruje, on ne stimulira.

Klasično osvjetljenje umjesto modernog, što više prirodnih materijala, suzdržani uzorci, dekor koji odražava osobnost vlasnika. Sve je to tihi luksuz, a kako točno izgleda provjerite u našoj galeriji.

Tihi luksuz Tihi luksuz u blagovaonici (Foto: Living4media)

Trend u uređenju prostora koji doprinosi toplini doma Uređenje blagovaonica Uređenje blagovaonica Uređenje blagovaonica +7 Uređenje blagovaonica

Praktična i jednostavna: Soba u kojoj dvoje djece imaju svoje malo carstvo Uređenje dječje sobe - 6 Uređenje dječje sobe - 1 Uređenje dječje sobe - 2 +2 Uređenje dječje sobe - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju