"Tit Andronik" naziv je nove predstave Zagrebačkog kazališta mladi s kojom je započelo obilježavanje 70. obljetnice te kazališne kuće. Riječ je o jednom od najbrutalnijih i najkrvavijih djela proizašlog iz pera slavnog autora Williama Shakespearea

Jedno od najbrutalnijih i najkrvavijih djela Williama Shakespearea "Tit Andronik" upriličeno je na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih. Tim kazališnim komadom započelo je obilježavanje 70. obljetnice kazališne kuće.

Mladi redatelj Igor Vuk Torbica i Katarina Pejović kao dramaturginja ponudili su publici osuvremenjeno djelo spomenutog pisca.

Riječ je o povijesnoj priči o krvoproliću, nasilju i osveti ispričanu kroz prizmu današnjice.

Riječ je o povijesnoj priči o krvoproliću, nasilju i osveti ispričanu kroz prizmu današnjice.

Naslovnu ulogu u tragediji tumači doajen ZKM-a i hrvatskog glumišta Sreten Mokrović, te glumci Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Čosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Milivoj Beader i Robert Budak.

Živimo u mješavini straha i uljuljkanosti,pod prijetnjom latentnih lokalnih i globalnih ratova, s iskustvom strašnog rata na našim prostorima, omamljeni nezajažljivim konzumerizmom, otupljeni bujicom nasilja kojem svakodnevno svjedočimo kroz medije. Mi, djeca 21. stoljeća, impregnirani smo užasom i crnilom. (Su)osjećamo li istinski sa nebrojenim svakodnevnim žrtvama pojedinačnog ili masovnog nasilja?

Sudeći po sadašnjem trenutku, odgovor na sva ova pitanja je ne, Stoga Tit Andronik kao drama govori o krizi vođe,kao svjedočanstvo o generacijskom srazu, o slijepoj ambiciji starijih koji proždiru vlastitu djecu, o mladima koji gube bitku sa stvarnošću radi vlastite pasivnosti i kratkovidosti; i, možda najviše, kao poligon za ispitivanje trivijalnosti zla, danas tako akutno prisutnog, ističe se u najavi predstave.

"Tit Andronik“ je na repertoaru kazališta ZKM 29. 4. 2018. u 20 sati. U videu možete pogledajte najavu predstave.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju