Ovogodišnje, 36. izdanje međunarodnog festivala "Tjedan suvremenog plesa" ponovno nas spaja s nekim poznatim i dragim imenima međunarodne scene, no donosi i nove predstave hrvatskih plesnih grupa i autora od čega su dva premijerna naslova.

Kako poručuju organizatori, svjedoci smo kako se pozicija suvremenog plesa, ali i položaj kulture općenito u Hrvatskoj sustavno sve više destabilizira. Suvremeni ples, koji i nadalje zauzima poziciju jedne od najdinamičnijih izvedbenih umjetnosti 21. stoljeća, oduvijek je bio izraz autohtonosti i identiteta podneblja u kojem nastaje, a ne samo autora koji stvaraju.

Autorska djela nastaju kao osvrt na kontekst u kojem nastajui time bilježe povijest u nastajanju, ali i predstavljaju osvrt na naš odnos prema vlastitoj prošlosti u političkom, ekonomskom, socijalnom smislu.

36. "Tjedan suvremenog plesa" ove će se godine održati u Zagrebu od 4. do 11. lipnja.

Suvremeni ples u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, jednu od najduljih u Europi, ali po strukturi i po razini izdvajanja za ovu djelatnost kao da samo tek započeli. Dok u Hrvatskoj iz godine u godine stasaju novi plesni festivali i inicijative (a organizatori su ponosni što su upravo "Tjedan suvremenog plesa", ali i akcije HIPP-a pomogle brojnima započeti vlastite inicijative, te tako pridonose decentralizaciji plesne scene) u vrijeme kada već svjedočimo drugoj, pa uskoro i trećoj generaciji plesnih umjetnika školovanih,na plesnom odsjeku Akademije dramskih umjetnosti, uz nekoliko službenih srednjih plesnih,odnosno baletnih škola koliko ih ima danas u Hrvatskoj, sredstva za samu produkciju i za plesnu karijeru sve su manja.

Plesni filmovi Plesni filmovi zbog kojih se žene ne odvajaju od ekrana

Haljina Jennifer Grey iz 'Prljavog plesa' imala je po sebi ispisane citate iz Biblije - 2 Let's dance! Najbolji razlozi zbog kojih trebamo plesati kada god nam se pruži prilika

Utoliko je značajnije da "Tjedan suvremenog plesa" uspijeva pružiti osjećaj kontinuiteta u svijetu gdje se uvijek, čini nam se, započinje iz početka. Usprkos svim barijerama s kojima se susrećemo već nekoliko godina, kažu organizatori, i nadalje vjerujemo u održavanje visoke razine kvalitete produkcija koje i ovom prilikom predstavljamo.

Kao i svih proteklih godina, festival slavi raznolikost ekspresije, slobodu duha, a kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje nas sve više zaokupljaju, nudi se prostor dijaloga u želji za promišljanjem neke bolje budućnosti.

Festival ove godine djeluje u izuzetnim okolnostima i stoga je tim vredniji srčani doprinos male ekipa koja vjeruje u ples i u to što radi, i to čini s optimizmom; uz brojne volontere i uz potporu svih onih koji su svojim doprinosima omogućili predstavljanje 36. "Tjedna suvremenog plesa".

Svima veliko hvala. Svima poziv na ples, poručuju organizatori.

Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih, uz Hrvatsko narodno kazalište.

NAJVEĆI PLESNI FESTIVAL U HRVATSKOJ

"Tjedan suvremenog plesa" najveći je plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi.

Započeli smo istovremeno i trajemo koliko i bečki Impulstanz, kažu organiztori i nastavljaju:

Oba su započela skromno i s velikom željom promovirati ples, vođeni entuzijazmom. I dok je Bečki festival rastao i danas se diči milijunskim budžetom, zahvaljujući kulturnoj politici na djelu, u Zagrebu i u Hrvatskoj proteklih nekoliko godina, budžeti "Tjedna suvremenog plesa" sustavno se smanjuju, a sve je teže (i skuplje) dobiti pristup prostorima za održavanje festivala.

DIJALOG I DRUŽENJE UZ PLES NA NEKOLIKO LOKACIJA

36. "Tjedan suvremenog plesa"
ove će se godine održati u Zagrebu od 4. do 11. lipnja. Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih, uz Hrvatsko narodno kazalište.

Prostor dijaloga i druženja uz ples osigurali smo na nekoliko lokacija: vanjski prostori, Kulturni centar Mesnička, te Muzej suvremene umjetnosti.

Festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, gdje od 23. svibnja traje pretprodaja ulaznica. Organizatori ove godine nastoje pružiti posebne beneficije za studente i umirovljenika, a izdvojili su i određeni broj ulaznica za organizirane grupne posjete.

Drago im je i festivalskoj publici predstaviti novu produkciju Barbare Matijević koja već nekoliko godina djeluje u inozemstvu, a predstava OUR DAILY PERFORMANCE, u koprodukciji s jednim od najvećih EU festivala Rencontres Choregraphique Seine Saint Denis, nakon opsežne turneje po Europi stiže i u Zagreb.

Prije nekoliko godina imali smo prilike upoznati katalonsku umjetnicu Sol Pico, koja je tada oduševila publiku. Nakon nešto više od 10 godina predstavlja nam se kroz samoironični osvrt, uz zdravu dozu humora, na vlastitu karijeru provedenu u plesu (iz ženske perspektive).

SOLIDARNOST S MIGRANTIMA

Istovremeno se tema migracija, koja se manifestira na različite načine tijekom festivala pojavljuje u njenom projektu Halab u izvedbi učenika Škole za suvremeni ples Ane Maletić s kojom festival veže dugogodišnja suradnja.

Organizatori pozivaju građane na pokazivanje svoje solidarnosti s migrantima,naročito u okruženju jačanja negativne percepcije uz ovaj fenomen i nesretnika čije sudbine su ih dovele i do Hrvatske.

Prezentacija rada i EU projekta "Migrant Bodies, Moving Borders" ujedno je i mogućnost druženja i dijaloga na ovu temu s grupom europskih umjetnika,ali i predstavnika europskih plesnih organizacija okupljenih oko projekta.

Uz prezentaciju filma na ovu temu, preko koncerta koji pripremaju migranti do dječjih radionica, želja je prezentirati ljudsku stranu ove tragedije, kojaje postala jedna od najvećih izazova u svijetu danas (i koja je odraz želje koja nam je svima bliska: želja za boljim životom).

"Tjedan suvremenog plesa" najveći je plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi.

PREMIJERNI NASLOVI HRVATSKIH PLESNIH SKUPINA I AUTORA

Festival tradicionalno predstavlja premijerne naslove hrvatskih plesnih skupina i autora u okviru Hrvatske koreografske platforme.

S entuzijazmom organizatori predstavljaju projekt Conversation Pieces u produkciji Studija za suvremeni ples, koji ove godine surađuje sa slovenskom koreografkinjom Magdalenom Reiter; a dva projekta odabrana od strane međunarodnog žirija su: NEXT BIG THING u koreografiji i izvedbi Ivane Kalc iz riječkog Kabineta, te popularni plesni dvojac koji predstavljaju MASA DANCE COMPANY, koreografkinja Aleksandra Mišić predstavom Rave(ON), postavlja izazov promišljanjemo plesnom fenomenu Ognjenu Vučiniću.

Rad slovačkog koreografa Milana Tomašika "Fight Bright" jednog od suosnivača legendarne skupine Les Slovaks, predstavlja vlastitu specifičnu poetiku i promišljanje prezentirajući moć sile koja kada se pozitivno usmjeruje omogućuje otvaranja novih prostora saznanja.

Nastavak preko 30 godina suradnje s izraelskom plesnom scenom ogleda se ove godine u prezentaciji predstave ICETREE autorice Inbal Pinto koja je upravo u Zagrebu započela svoju uspješnu međunarodnu karijeru.

Dok je Inbal krenula vlastitim putem, grupu danas vodi njen dugogodišnji profesionalni i životni partner Avshallom Pollack.

Glumac, redatelj, koreograf, ali i scenograf u Zagrebu će održati predavanje na temu "Dizajn i ples" tijekom kojeg će posjetitelji imati prilike detaljnije upoznati čarobni svijet i uvijek izuzetnu poetiku koja se realizira kroz izuzetni spoj pokreta i pomno dizajniranih rekvizita te uloge scenografije u plesnoj predstavi.

UKLJUČIVANJE OSOBA S INVALIDITETOM

Festival i producentska organizacija "Hrvatski institut za pokret i ples" više od tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupiremo inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom.

Tako ove godine na festivalu prezentiramo rad švicarske skupine Beweg Grund ONE AT A TIME, čije gostovanje realiziramo u partnerstvu s "Festivalom inkluzije" u Rijeci.

Osvrt na temu Inkluzije i ples, upotpunit će neformalna prezentacija istraživačkog proces kojeg upravo provodi kolektiv IMRC, koji djeluje pod kišobranom "Hrvatskog instituta za pokret i ples", a vodi ga Iva Nerina Sibila.

Rezultat je to i ranije suradnje koja je ostvarena kroz višegodišnje EU projekte kojima se nastavlja graditi paneuropsku platforma inkluzivne prakse, te se povezuje hrvatske umjetnike koje zanima ovo područje posebnog interesa.

Festival suvremenog plesa slavi raznolikost ekspresije i slobodu duha.

POZITIVNE PROMJENE U DRUŠTVU

"Tjedan suvremenog plesa" i ove je godine u znaku teme migracija, osvrće se na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica i poziva na empatiju prema drugačijem, apelira na korištenje volje, snage i moći ka pozitivnim promjenama u društvu, na osobnu, ali kolektivnu svijest prema mijenjanju svijeta, okrenuti prema budućnosti i zajedničkom dobru.

Projekt Migrant Bodies / Moving Borders uz partnere i umjetnike iz Hrvatske,Francuske, Italije i Austrije u Zagrebu će, kroz druženja i upoznavanje migranata koji su se našli u čekaonici života, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim privremenim domom, istražiti teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.

PODRŠKA PLESU

Uz još nekoliko festivalskih zanimljivosti, organizatori se nadaju se da će festival potaknuti na druženje uz ples, ne samo njihovu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu.

Nažalost, izazovi s kojima se festival već nekoliko godina susreće odražavaju se i na sposobnost uvrštavanja više naslova. I u tako gotovo nemogućim uvjetima, organizatori poručuju da ustraju na izuzetnoj kvaliteti predstava u želji da i nadalje pobuđuju želju za praćenjem svijeta suvremenog plesa, koji je u stalnoj mijeni i evoluciji.

Tijekom 36. godina festivala podržali su više generacija hrvatskih koreografa, ostvarili veliki broj međunarodnih suradnji te prezentirali radove preko 1000 međunarodno priznatih umjetnika i skupina, doprinoseći internacionalizaciji hrvatske scene.

2017. godine festival je dobio i prestižno priznanje Europske festivalske federacije.

Povelja Predsjednika Republike Hrvatske 2010. godine za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske i plesa kao umjetnosti priznanje je našem kontinuiranom djelovanju, kažu organizatori koji zahvaljuju svima koji im pružaju podršku uz poruku da je svaka kupljena ulaznica izravna potpora realizaciji festivalskog programa te se zahvaljuju svakom pojedincu u publici na izdvojenim sredstavima i vremenu za potporu plesu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju