Tjedan suvremenog plesa po 36. put održava se od 4. do 11. lipnja u Zagrebu uz jedno gostovanje u Rijeci. U igri darivanja možete osvojiti 2 x 2 ulaznice za premijeru predstave "Conversation pieces" Studija za suvremeni ples koja će se održati u srijedu 5. lipnja s početkom u 19.30 u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

John Berger rekao je da je način na koji gledamo umjetničko djelo uvjetovan nizom pretpostavki: idejom ljepote, istine, civilizacije, forme, statusa i ukusa.

U tom kontekstu materija suvremenog plesa još je krhkija, teže dohvatljiva i shvatljiva, osobito ako njezin sadržajni repozitorij ne dolazi iz deskriptivna, unaprijed izmaštana okvira kojem se tijelo prilagođava, nego samo tijelo otvara svoj vlastiti prostor interpretativnosti.

Tjedan suvremenog plesa po 36. put održava se od 4. do 11. lipnja u Zagrebu uz jedno gostovanje u Rijeci

Magdalena Reiter zato simbolično naziva svoj novi komad Conversation pieces, ne definirajući silnice razgovora na koje misli – bilo da su između koreografa i plesačica ili plesačica i publike. Njezin su primarni interes sama (ženska) tijela i njihovi plesni monolozi, njihovo iscrpljivanje i ograničenja s kojima se susreću - pozicioniranje jednog nasuprot drugog, definiranje jednog izoliranog tijela unutar grupe tijela te unutar samog prostora i vremena.

Ali još važnije od toga, konstelacije unutar njezina koreografskog jezika kreiraju vizualne reference vizija ženskog tijela koje uvijek izmiču potpunu interpretativnom zakucavanju. One crpu iz kolektivne memorije povijesti umjetnosti, osobito kiparstva, o fizičkoj kompleksnosti i rafiniranosti, ali se prebrzo dezintegriraju, završavaju točno kada očekujemo da će se razviti.

Prizori iz predstave \'Conversation pieces\' - 1 Magdalena Reiter nazvala je simbolično svoj novi komad 'Conversation pieces' (Foto: Neven Petrović)

One provociraju svojom fluidnošću i iznevjerenim očekivanjima kako se žensko tijelo kreće i ponaša na pozornici. Pristup tijelu postaje gotovo laboratorijski, anatomski, sveden na najosnovnije elemente – pokret koji na trenutak upućuje na senzualnost postaje dezintegracija ženskog kostura, mesa i kože, tijela na sceni često funkcioniraju bez jednog ekstremiteta, koji je sakriven ili onemogućen, istodobno duhovit i bolan, fluidni pokreti bivaju blokirani svojom vlastitom zasićenošću i repeticijom.

Prostor koji se otvara u procijepima kritika je načina na koji percipiramo žensko tijelo na sceni, ali i samoprismotre, svjesnosti da nas se promatra i što proizvodimo svjesni te prismotre. Taj prostor koji se otvara u destrukciji, analizi i redefiniranju nesavršena i neočekivana tijela prostor je transformacije razumijevanja, prepušten imaginaciji svakog pojedinog promatrača.

Magdalena Reiter poljska je koreografkinja, plesačica i pedagoginja koja živi i radi u Sloveniji. Završila je studij na Nacionalnoj baletnoj školi u Gdanjsku i školi suvremenog plesa P.A.R.T.S. u Bruxellesu. Napravila je više od 15 koreografija, neovisnih produkcija i naručenih djela, za poljsko plesno kazalište – Poznanjski balet, Bodhi Project – plesni ansambl u okviru SEAD-a, Anton Podbevšek teater, Plesnu izbu Maribor. Nagrađena je nagradom međunarodnog žirija za najbolju izvedbu na drugom Slovenskom plesnom festivalu, nagradom za najbolju izvedbu na osmom Teatarfestu u Sarajevu. Njezin rad predstavljen je u više europskih zemalja.

Prizori iz predstave \'Conversation pieces\' - 3 Premijera predstave 'Conversation pieces' održat će se u sklopu Tjedna suvremenog plesa (Foto: Neven Petrović)

Kao koreografkinja surađivala je na dramskim predstavama (s Matejom Koležnik, De Tijdom, Janezom Burgerom, Matjažem Bergerom itd.) i opernim produkcijama (za Flamansku operu s Joachimom Brackxom, Ukleti Holandez u Cankarjevom domu) te radila kao savjetnica za pokret u filmovima (Tiha sonata i Ivan Janeza Burgera).

Nastupa u vlastitim koreografskim djelima te djelima drugih koreografa i redatelja (Dada von Bzdülöw, Johanne Saunier, Mateja Bučar, Matjaž Farič, Matjaž Berger itd.). Vodi radionice i satove te mentorira. Kao pedagoginja radila je u Sloveniji, Austriji (SEAD), Francuskoj, Poljskoj, Belgiji, Hrvatskoj itd. Osnivačica je i umjetnička direktorica VIBRE – Međunarodne ljetne plesne radionice u Ljubljani i Zavoda Mirabelka.

U igri darivanja možete osvojiti 2x2 ulaznice za premijeru predstave Conversation pieces Studija za suvremeni ples koja će se održati u srijedu 5. lipnja s početkom u 19.30 u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

Na našu e-mail adresu pošaljite odgovor na pitanje - kako se zove koreografkinja predstave Convesration Pieces? Svoj odgovor pošaljite na našu e-mail adresu zadovoljna@novatv.hr do 17 sati u srijedu 5. lipnja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju