Kako bi odali priznanje svim majkama diljem svijeta, a posebno majkama vrhunskih sportaša, kompanija Procter&Gamble i tijekom Olimpijskih igara PyengChang 2018. "ponosno sponzorira majke"

 1. Tko je Maja Zrnčić kad nije samo mama olimpijca Natka Zrnčića Dima?

Mama Hane Zrnčić Dim, kći, Stelina sestra, žena, prijateljica… srednjoškolska profesorica hrvatskog jezika, kreatorica raznih programa za djecu i mlade u području umjetnosti i kulture, voditeljica programa Ruksak (pun) kulture, djelatnica Ministarstva kulture, poticateljica čitanja, ljubiteljica kazališta i filma…obožavateljica Pipsa, Rolling Stonesa…

2. Kad pogledate unatrag, koji su trenuci vezani uz Natka bili najteži?

Neprekidno odsustvo od kuće, još od djetinjstva (mame se na to nikad ne naviknu), dvije povrede, strah od povreda… dugih vožnji kombijem, strepnja hoće li mu se ostvariti njegove želje vezane uz sport…

3. Poznato je da su mame najbolji motivatori. Koji je vaš adut kad je riječ o Natku?

To što mi vjeruje i poštuje me, drži do toga što kažem, ima povjerenja u mene…pa će onda poslušati i savjet.

4. Koliko često pratite Natkove utrke? Sluša li ikad vaše savjete kad je riječ o natjecanju?

Nisam nikad bila puno fizički prisutna na njegovim trkama. Kad je aktivnije krenuo s natjecanjima došla je na svijet njegova sestra Hana, tata je bio njegov trener i pratio ga, a nas dvije smo ga pratila od kuće… Čuli smo se svakodnevno…pisali poruke, bili na skypeu… Ali...zato sam bila sam na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj kad je osvojio svjetsku medalju. Osim Janice i Ivice, jedini je hrvatski skijaš koji ima svjetsku medalju.
Mislim da sluša moje savjete…Naravno oni se više odnose na emocije, stavove nego na savjete vezane uz skijanje...

PR PR

5. Jeste li uspijevali biti stroga mama s obzirom na Natkova česta putovanja?

Jesam. Ako pitate moju djecu, reći će vam, imali smo jednu roditeljsko/maminsku devizu: Ti si mama, ti odlučuješ…Bila sam vrlo stroga što se tiče škole. Odlučila sam da će Natko, bez obzira na sve obveze, završiti školu redovito… da će imati svoj razred, ići na maturalac… maturirati sa svojom generacijom i tako steći prijatelje i izvan sportskog svijeta… života. I uspio je.

6. Skupa s Natkom sudjelujete u kampanji Hvala ti mama kompanije P&G. Što vam znači sudjelovanje u jednoj takvoj globalnoj kampanji?

Znači donekle, koliko je to moguće, vidljivost nevidljivog, majke sportaša koja je neupitna i vječna podrška. Što god mislila i kako god se osjećala, s koliko god strahova i briga se svakodnevno suočavala, mama je tu… i kad je dobro i kad je uspješno, i onda kad je manje uspješno, ali i onda kada je neuspješno i teško.

7. Kažu da se mame mogu usporediti s vrhunskim sportašima. Osjećate li se i Vi ponekad tako?

Ne, ne osjećam se nikad kao vrhunski sportaš. Nikada se nisam aktivno bavila sportom i mislim da zaista samo ako si to iskusio sam, znaš što je vrhunski sport, kako se osjećaš kad stojiš u startnoj kućici, na Streifu u Kitzbuhelu, kako je to kad se spuštaš 150 na sat „na svojim nogama“ (a meni je prebrzo i u autu se toliko brzo voziti), kako je to kad čitaš o sebi kritike, kad si sam sa sobom i svojim mislima na vrhu glečera…
Ne radi se samo o tzv. odricanju, jer mislim da se istinski sportaši ne odriču…previše vole sport kojim se bave da bi se „odricali“. Oni samo vode drugačiji život koji im i puno toga omogućava što većini ljudi nije dostupno. Mogu reći da se samo trudim da „sportski“ pratim Natka na njegovom sportskom i životnom putu.

8. Kako se Vi i Vaša obitelj pripremate za Olimpijske igre PyeongChang 2018.?

Gledat ćemo od kuće, u Zagrebu i naravno, navijati.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju