U svakoj vezi koja se lijepo razvija dođe i trenutak u kojem se izgovaraju one dvije velike riječi - "volim te". Čak i kada pomislimo da partnera ili partnericu volimo, ne izgovaramo ih tako lako. Dijelom i zbog straha kako će druga strana reagirati.

Svi obožavatelji serije "Prijatelji" sigurno znaju scenu u kojoj Ross juri na aerodrom kako bi svojoj britanskoj partnerici Emily rekao da joj voli. Kada izgovori te riječi, ona ga zagrli i kaže mu hvala, a onda ode prema izlaznim vratima.

Srećom, ova epizoda završi tako da Emily Rossu uzvrati, odnosno kaže mu da ga voli na što on odgovori jednim srdačnim "hvala".

Kada bi svako "volim te" bilo cijenjeno i uzvraćeno jednakom mjerom, svijet bi bio puno sretnije mjesto. Međutim, stvarnost je takva da svako "volim te" ne dobije jednaki odgovor.

Često se kod osoba koje na "volim te" ne dobiju očekivani odgovor javi i strah od ponovnog izgovaranja ovih riječi. Suzdržavaju se preuranjenog razotkrivanja jer svijet u kojem živimo nije zabavi sitcom u kojem su sretni završeci zajamčeni.

U stvarnom svijetu problemi u odnosima previše su složeni i nepredvidivi da bi se mogli tako brzo riješiti. Mnogi provode sate analizirajući trenutnu situaciju u strahu da će biti povrijeđeni. Ako su već povrijeđeni čine sve kako bi pokušali spriječiti da se taj scenarij ponovi.

Uleti koji nikada neće upaliti 15 najgorih muških uleta koji nikada ne pale kod žena

U svakom slučaju prije nego kažete volim te, postoje stvari o kojima možete razmisliti.

RAZMISLITE O ČEKANJU

Jedna od opcija ako želite imati moć u svojim rukama je - čekanje.

Naime, neki tvrde da je učinkovita metoda u ovakvim situacijama  "princip manjeg interesa". U teoriji to znači da osoba kojoj je u vezi manje stalo ili je manje uključena, ima više moći od osobe koja se brine ili više ulaže u vezu.

Ovo načelo originalno dolazi iz 1932. godine i od sociologa Willarda Wallera koji je smatrao da su emocionalna ulaganja u vezu rijetko jednaka kod parova, a samim time i moć.

U sklopu svog istraživanja otkrio je da partneri koji u vezama ili brakovima manje ulažu, imaju veću kontrolu nad tim hoće li se veza nastaviti ili ne. Kod nekoliko parova koji su pokazivali jednaku razinu emocionalne uključenosti, pokazalo se da su sretniji i stabilniji.

Tim sociologa iz Ohia je 1972. otkrio da su muškarci ti koji su općenito manje zainteresirani i emocionalno uključeni u održavanje veze, u usporedbi sa ženama koje su prema istraživanju ulagale znatno veći napor u vezu.

A reći "volim te" je upravo to - emocionalno ulaganje u nekog drugog. Iako je dijeljenje ranjivosti s osobom do koje vam je stalo važan korak u vezi, vrijedi zapamtiti da bi vas ono moglo učiniti ranjivijim.

Zagrljeni par 20 stvari koje muškarac radi kad iskreno voli ženu

MUŠKARCI SU TI KOJI OBIČNO PRVI KAŽU "VOLIM TE"

Postoji li točan odgovor na pitanje tko prvi treba reći volim te? Zapravo i ne. Reći ćete "volim te" onda kada osjetite da ste spremni za to. Ipak, postoje istraživanja koja daju odgovor na pitanje tko prvi govori ove riječi.

2011. godine provedena je studija među studentima koja je pokazala da, iako i muškarci i žene vjeruju da žene imaju tendenciju prve govoriti ove dvije slatke riječi, zapravo su muškarci ti koji se brže zaljube i ranije izgovore "volim te".

Konkretno, muškarci razmišljaju o tome da kažu "volim te" otprilike šest tjedana prije nego što to čine žene. Razlog je mnogima sigurno očekivan, a on je biologija.

Muškarci žele proširiti svoje gene, a izgovaranje riječi "volim te" partnerici pomaže im da brže dođu do cilja.

Slika nije dostupna Šarmeri s pokrićem: Pet kvaliteta muškaraca koji znaju kako osvojiti i zadržati ženu

RAZMISLITE O DUŽINI VEZE

Istina je da ne postoji određeno vrijeme koje par treba provesti skupa prije nego izjavi ljubav. Ipak, dobro bi bilo razmisliti je li prošlo previše vremena. Terapeutkinja Jenni Marie Battistin smatra da, ako vas nakon šest mjeseci vaš partner/partnerica ne mogu pogledati u oči i priznati da vas vole, možda je vrijeme da krenete dalje.

Naravno šest mjeseci ne mora biti strogo pravilo. Ipak, granicu negdje morate postaviti jer ako ste u ozbiljnoj vezi u kojoj nakon osam mjeseci do godinu dana nitko nije rekao "volim te" to je znak da u vezi nešto nije dobro.

Inače, muškarcima obično treba tri mjeseca prije nego kažu volim te, a ženama pet mjeseci. Ako nitko u vašoj vezi još nije rekao volim te, a prošlo je dovoljno vremena, možda postoji dobar razlog zašto je to tako.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju