Teško je zamisliti da su nekada zagrebačkim ulicama koračale vještice, odnosno coprnice. Povijest naše metropole obiluje mračnim pričama i tragičnim sudbinama.

Uza zaštitnički amulet i vještičji pečat uputili smo na neobično putovanje zagrebačkim ulicama gdje na svakom koraku čekaju priče o stvarnim coprnicama. Prva među njima bila je priča o Jeleni Rogačici, poznatoj travarici iz 15. stoljeća kojoj se za pomoć obratila žena njezina rođaka Luke. Nasilnog Luku Jelena je odlučila spriječiti magijom.

Kata Cankovica bila je najmoćnija i najopasnija coprnica na Gradecu i Kaptolu. Na zahtjev Anamarije Erdodi Kata je spremala ljubavni napitak zbog kojeg je bila privedena

Jelena Rogačica napravila je čarobni napitak koji je bio postavljen podno Lukina kreveta jer u to vrijeme ljudi su vjerovali da je samo bitno da magičan predmet bude u blizini osobe koju želimo začarati da bi ta osoba bila začarana, priča Daniela Bajić Kovačić koja u obilasku grada glumi coprnicu.

Zbog napitka Jelena je, poput brojnih zagrebačkih vještica, završila u zatvoru. Nekoliko stoljeća unatrag bilo je dovoljno uprijeti prstom u ženu i optužiti je za vještičarenje kako bi joj zapečatili sudbinu. Tako je umalo nastradala i Barica Cindrek, prekrasna, uspješna mlada žena i k tome udovica. Mnogi su se željeli oženiti s njome, ali ona nije htjela pristati na brak jer joj nije trebao. Posebno na nju je bacio oko notar Lacko, ali ona se nije htjela udati za njega i Lacko ju je odlučio optužiti da je vještica.

Barica je jedna od rijetkih koja je izvukla živu glavu, no njih više od 200 nije bilo te sreće. Kata Cankovica bila je najmoćnija i najopasnija coprnica na Gradecu i Kaptolu. Na zahtjev Anamarije Erdodi Kata je spremala ljubavni napitak čiji su sastojci bili jedan ptičji kljun, dvije prelomljene ljeskove šibe, voda iz staklenog burenceta, malo bilja i pokoja kost.

Kata je zbog napitka, čiji su sastojci poznati iz sudskih spisa, bila privedena, a osumnjičena je za još neka druga čaranja. Plemkinja Erdodi, pak, nije bila privedena i njoj se nije dogodila ništa.

Među različitim vjerovanjima minulog doba našla se i vradžbina koja izaziva impotenciju, a utemeljena je čak u crkvenim vjerovanjima. Radi se tako da se na užetu zavežu tri čvora, a najbolje ju je izvoditi tijekom obreda vjenčanja.

Za one koje je pak zanimala budućnost i sudbina okretali su se tarotu. Igre s kartama i proricanje bili su česta zabava na dvorovima u ovom kraju.

Vjerovali u njih ili ne priče, legende i mitovi o zagrebačkim coprnicama neodoljivo su privlačni svakom tko voli malo mistike.

Priču o mističnim zagrebačkim coprnicama pogledajte u prilogu InMagazina.


IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju