Iako su tradicionalna hrvatska imena još uvijek na samom vrhu popularnosti u našoj zemlji, sve je više roditelja spremno svojem djetetu dati neko od internacionalnih imena lako prilagodljivih različitim jezicima. Donosimo 5 najpopularnijih ženskih imena na svijetu

Na svjetskoj je razini provedeno istraživanje u kojem su izdvojena najpopularnija imena na svijetu, bez obzira na kulturološke razlike i običaje. U istraživanje su uključene zemlje Europe, među kojima je i Hrvatska te SAD, Kanada i Australija.

Donosimo listu internacionalnih ženskih imena koja su na samom vrhu popularnosti u svim zemljama svijeta.

1. MIA
Jednostavno i kratko ime koje je osvojilo roditelje diljem planeta. Vrhunac popularnosti doseglo je davne 1964. godine, a sve zahvaljujući glumici Miji Farrow te se već tada našlo na listi najpopularnijih 1000 imena svijeta. Mia je danas 6. ime u SAD-u, drugo u Njemačkoj te prvo u Engleskoj, Australiji, Hrvatskoj, Meksiku, Austriji, Norveškoj i Sloveniji.

Iako su tradicionalna hrvatska imena još uvijek na samom vrhu popularnosti u našoj zemlji, sve više roditelja je spremno svojem djetetu dati neko od internacionalnih imena

2. SOFIA
Riječ je o starom imenu koje na grčkom jeziku znači 'mudrost'. Ovo svjetski prihvaćeno ime broj je jedan u SAD-u. Bilo da se piše Sophia, Sofia, Sofija ili pak skraćeno Sophie, ovo je ime broj jedan i u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj. Na drugom je mjestu u Tazmaniji i Nizozemskoj, a na četvrtom u Italiji i Danskoj.

3. OLIVIA
Olivia je ime koje je 'stvorio', odnosno popularizirao William Shakespeare za romantičnu dramsku predstavu “Dvanaesta noć'. Ovo se ime povezuje s maslinovom grančicom te predstavlja simbol mira. Ovo ime u Engleskoj, Walesu i Škotskoj nalazi se na drugom mjestu, a broj jedan je na Havajima.

4. EMMA
Ovo ime popularizirale su holivudske glumice Emma Watson, Emma Stone, Emma Rodgers, ali riječ je o puno starijem germanskom imenu koje znači 'potpun'. Na broju jedan nalazi se u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Norveškoj, dok je na drugom mjestu u Kanadi, a na trećem u Irskoj. Bilo da se piše Emma, Emme ili Ema, ovo ime vole mnogi roditelji i u Hrvatskoj.

5. IZABELA
Isabella, Isabela, Isabel ili Izabela ime je s najviše nadimaka (Izi, Bela, Ela, Eli, Isa...), koji su putem postali njegove inačice. Njegova jednostavnost čini ga popularnim u cijelome svijetu, a najpopularnije je u Engleskoj, Kanadi, Brazilu, Novom Zelandu, Danskoj, Španjolskoj, Australiji, Švedskoj i Irskoj.

Ptočitajte i 10 ženskih retro imena kojima želimo da vrate staru slavu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju