Razlika u kalorijama između zrnatog i posnog sira zaista je mala, no zbog slatkastog okusa onog prvog, kada želimo smršaviti, uvijek biramo posni. Ipak, zrnati sir sadrži veći udio bjelančevina, zbog čega je idealan obrok nakon vježbanja i prilikom mršavljenja. Ova tri jednostavna recepta još su jedan razlog zbog kojih nećete osjećati grižnju savjesti što ste izabrali svježi sir s nekoliko kalorija više.

 

Galerija Voćna zdjelica sa zrnatim sirom Dressing za salatu od zrnatog sira Dresing za salatu od zrnatog sira +2 Dressing za salatu od zrnatog sira 1. Voćna zdjelica sa zrnatim sirom

Idealan doručak ili užina poslije treninga u vruće ljetne dane koji će vas zasititi i osvježiti, ali i pomoći da izgubite pokoji kilogram. Primjerice, President zrnati sir na 100g sadrži samo 83 kalorije i 12,7 g bjelančevina što ga čini boljim jutarnjim obrokom od nekog pekarskog proizvoda.

U zdjelicu stavite jedno pakiranje Dukat President zrnatog sira, na njega stavite omiljeno voće ili orašaste plodove. Mi smo odabrali slatku dinju, maline, borovnice i bademe.

Voćna zdjelica sa zrnatim sirom Voćna zdjelica sa zrnatim sirom Foto: Tibor Marochini

2. Dresing za salatu od zrnatog sira

Ovaj dresing učinit će salatu bogatijim i zasitnijim obrokom, a sadrži znatno manje kalorija od sličnih kupovnih. Izaberite zdraviju varijantu koju ćete napraviti u trenu.

Sastojci za dressing:
3 žlice President zrnatog sira
1 i pol žlica maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka
Pola žličice nasjeckanog češnjaka
1 žličica senfa
Sol i papar po želji

Dresing za salatu od zrnatog sira Dresing za salatu od zrnatog sira Foto: Tibor Marochini

Sve sastojke stavite u blender ili ih dobro usitnite štapnim mikserom. Prelijte preko miješane salate koju poslužite samostalno ili kao prilog nekom mesu poput grilane piletine.

3. Smoothie od banana, zrnatog sira i lješnjaka

Ako ste se odrekli slatkog, ovaj smoothie bit će odlična zdrava zamjena za desert, ali i ukusan doručak. Kako bi ovaj napitak bio pitkiji, navedenim sastojcima dodajte malo mlijeka od orašastih plodova ili onog sa smanjenom laktozom. Ubacite jednu bananu, 200g President zrnatog sira, šaku usitnjenih lješnjaka i malo mlijeka u blender ili plastičnu čašu te štapnim mikserom dobro usitnite u kremasti napitak.

Smoothie od banane, lješnjaka i zrnatog sira Smoothie od banane, lješnjaka i zrnatog sira Foto: Tibor Marochini

Mali trik idealan za vruće dane: Sat vremena prije pripreme bananu stavite u zamrzivač, u komadu ili narezanu kako bi dobili ledeni smoothie koji možete odmah popiti ili vratiti u zamrzivač te kasnije jesti kao sladoled.

Ova količina dovoljna je za dvoje, stoga navucite još nekoga na ovaj napitak koji stvara ovisnost, ali i topi kilograme.

Advertisement

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju