Trčanje je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti za izgradnju lijepih, vretenastih mišića. A kombinirate li trčanje s hranom koja pospješuje izgradnju mišića željeni rezultat sigurno neće izostati

Konzumacijom idućih 7 namirnica i trčanjem stvorit ćete dobitnu kombinaciju za izgradnju zdravih, vretenastih mišića.

1. Losos
Riba je općenito jedna od najboljih namirnica za izgradnju mišića, ali losos je definitivno kralj. Losos sadrži jedinstvenu kombinaciju najboljih masnoća, B vitamina, bjelančevina i hranjivih tvari poput magnezija što pomaže u izgradnji, obnovi i oporavku mišića. Osim toga, losos je odličan izbor za one koji jedu kada se žele utješiti hranom jer ova riba smanjuje osjećaj žudnje za hranom.

Osim u izgradnji mišićne mase, losos pomaže i u sagorijevanju masnoća.

Trčanje je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti za izgradnju lijepih, vretenastih mišića. A kombinirate li trčanje s hranom koja pospješuje izgradnju mišića željeni rezultat sigurno neće izostati

2. Jaja
Bjelanjak iz jaja posebno je dobar za izgradnju mišića u kombinaciji s trčanjem jer sadrži vrlo malo masnoća, a puno bjelančevina. Ipak, nemojte u potpunosti izbaciti žutanjak jer on sadrži zdrave masnoće bez obzira na visoku razinu kolesterola. Jaja zapravo snižavaju štetni kolesterol u tijelu i povisuju zdravi kolesterol što znači da ih je zdravo konzumirati umjereno.

Za optimalnu kombinaciju bjelančevina i zdravih masnoća konzumirajte tri bjelanjka i jedan žutanjak. Kako biste bili sigurni da je jaje iz trgovine svježe, testirajte ga jednim jednostavnim trikom.

3. Zeleno lisnato povrće
Špinat je odličan izbor jer je krcat bjelančevinama, a tijelo i mišiće opskrbljuje vitaminom E, magnezijem, vlaknima, vitaminom C i vitaminom B. I kelj je također povrtni titan kada je riječ o bjelančevinama i hranjivim tvarima, a i blitva i kupus odličan su izbor za izgradnju mišićne mase. Osim u varivu, kelj možete isprobati i u jako hranjivoj salati.

Osim što vam u kombinaciji s trčanjem garantira najbolje oblikovanje mišića, konzumacija zelenog lisnatog povrća poboljšava izgled kože, kose i noktiju.

4. Batat
Batat ili slatki krumpir bogat je ugljikohidratima bitnima za održavanje optimalne razine glukoze što je ključno za izgaranje masnoća i održavanju mišićne mase. Batat je odličan saveznik kod mršavljenja zahvaljujući vlaknima koje sadrži te vas duže drži sitima od drugih vrsta povrća na bazi škroba.

Osim toga, batat je savršena zdrava zamjena za kruh koja će vas opskrbiti energijom, a jedući ovaj ugljikohidrat nećete pohranjivati masnoće što je uobičajeno kod konzumacije drugih ugljikohidrata.

5. Bademi
Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, vlakana i magnezija, tvari koje pomažu u izgradnji i obnavljanju mišića kao i u održavanju zdravlja srca što je također bitno za trčanje. Jedite bademe kao popodnevnu užinu ili kada dobijete želju za slatkim ili grickanjem.

Bademi također pridonose ubrzavanju metabolizma što je ključno za izgradnju mišića i sagorijevanje masnoća.

Osim što vam u kombinaciji s trčanjem garantira najbolje oblikovanje mišića, konzumacija zelenog lisnatog povrća poboljšava izgled kože, kose i noktiju

6. Sjemenke lana
Sjemenke lana pospješuju izgradnju mišića zahvaljujući kombinaciji vlakana, bjelančevina i zdravih masnoća koje pomažu u izgaranju masnog tkiva. Sjemenke lana u obilju sadrže super zdrave omega 3 masne kiseline koje pomažu kod mršavljenja te u prevenciji depresije, dijabetesa i održavanju zdravlja srca. Sjemenke lane bit će super dodatak jogurtima, smoothijima, žitaricama i salatama.

Sjemenke lana najbolje je konzumirati samljevene jer će na taj način tijelo puno bolje apsorbirati hranjive tvari nego iz cjelovitih sjemenki. Držite ih u hladnjaku jer na sobnoj temperaturi mogu postati užegle.

7. Nemasni grčki jogurt
Grčki jogurt bogat je kalcijem, bjelančevinama, vitaminom B, uključujući i vitamin B12 koji je nužan za dobar metabolizam i rad mišića. Dobra strana grčkog jogurta je i ta što sadrži manje laktoze, na koju mnogi ljudi imaju intoleranciju, od drugih jogurta i mliječnih proizvoda. Nemasni grčki jogurt pomaže u izgradnji mišića opskrbljujući ih amino kiselinama koje također pomažu u oporavku mišića.

Izbjegavajte grčki jogurt s dodanim okusom jer on sadrži ogromne količine šećera.


Uz prehranu koja je izuzetno bitna za zdravo trčanje, od velike je važnosti imati odgovarajuće tenisice. One koje će vam osigurati udobnost i sigurnost, ali i lakše ostvarivanje željenih rezultata su Pure Boost tenisice.

Za trčanje nisu potrebne određene fizičke predispozicije niti morate redovito trčati po nekoliko kilometara da biste od njega imati koristi. Pročitajte zašto je i 5 minuta trčanja dovoljno da si promijenite život.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju