Školski ljetni praznici sinonim su za slobodu i uživanje. Barem neko vrijeme. Međutim, to je ujedno savršeno vrijeme da svoju djecu naučite nekim vrijednim životnim vještinama i angažirate ih kao pomoć za svakodnevne zadatke u kućanstvu.

Da, školski ljetni praznici su divni. No ako se pokušate sjetiti svojih ljeta iz tog razdoblja, zasigurno će se vam u pamćenje vratiti i da vam je nakon nekog vremena već i bilo pomalo dosadno te da više niste ni znali čime sve ispuniti dane.

Unatoč svoj mogućoj tehnologiji to se i danas događa djeci. Zasićenost rutinom i dosada sasvim su normalne pojave i baš zato djecu treba uključiti u kućanske poslove. Osim toga, tako će na vrijeme steći i vrijedne vještine. Zadatke možete čak i prilagoditi godišnjem dobu.

Evo kako.

1. Planiranje i kuhanje obroka

Ljetni su mjeseci odlično vrijeme da svoju djecu naučite važnim dijelovima planiranja obroka i kuhanja. Većina djece može pomoći u sastavljanju popisa namirnica, a čak mogu pomoći da razmislite o tome koje bi obroke vaša obitelj željela koji dan. Ako su tinejdžeri, trebali bi moći sami pripremiti cijeli obrok, no mlađoj djeci trebat će pomoć.

2. Pranje posuđa

Ako već ne znaju, sada je vrijeme da svoju djecu naučite prati posuđe. Mlađa djeca mogu obrisati posuđe, a starija čak i sama prati ili puniti i prazniti perilicu za pranje suđa. S manjom djecom pranje posuđa koje oni koriste možete pretvoriti čak i u igru pa im pokazati kako da ga "peru" u bazenčiću u vrtu ili na balkonu.

3. Radovi u vrtu

Neka vam djeca pomognu u sadnji cvijeća ili čupanju korova. Ako je riječ o tinejdžerima, pokažite im kako se kosilicom kosi trava. Dakako, uz vaš strogi nadzor. Radite zajedno kao obitelj jer poslovi na otvorenom pune energijom, a na koncu dana osiguravaju odličan počinak.

4. Pranje auta

Djeca vole prati auto. Izvadite crijevo i sapun i pustite svoju djecu da operu svu prljavštinu. Nakon toga očistite sve smeće i mrvice hrane sa sjedala automobila. Manja djeca uživat će u mjehurićima sapunice, a ako im date i njihove male spužve u raznim oblicima, oduševljenje će biti još veće.

Duge ljetne dane može se popuniti i učenjem važnih vještina.

5. Čišćenje dječje sobe

Ljeti vaša djeca imaju više vremena za čišćenje svojih soba. Neka namjeste svoje krevete, pokupe igračke, obrišu prašinu. Ljeto je i idealno vrijeme za manje ili veće renovacije pa razgovarajte s djetetom o tome što želi.

6. Sortiranje prljave odjeće

Od djece mlađe osnovnoškolske dobi previše je očekivati da će u nekoliko minuta savladati korištenje perilice za rublje, no svakako vam mogu pomoći s pranjem rublja jer mogu odjeću sortirati prema bojama. Usto, mogu pomoći u slaganju i odlaganju vlastite čiste odjeće.

7. Iznošenje smeća

Iskoristite priliku i pokažite djeci, ako još ne znaju, kako se razvrstava smeće. Pokažite im različite boje kanti i vrećica za odvajanje smeća i poučite ih o otpadu koji treba odvajati.

Treba li djecu nagraditi?

Iako su kućanski poslovi nešto što se mora savladati za kasniji uspješan samostalni život, neki roditelji za uspješno odrađene kućanske poslove nagrađuju svoju djecu novcem te ih na taj način uče kako zaraditi vlastiti novac, što je odličan poticaj.

Djeca i baloni Zaigrano ljeto: 25 aktivnosti u kojima će uživati djeca, ali i roditelji Djevojčica Zašto je djeci rutina vrlo važna, čak i tijekom ljeta?

No ako niste pobornik toga, postoje i drugi načini poticanja ili nagrađivanja. Primjerice, možda to može biti dodatno vrijeme za igru s prijateljima, vikend kod rodbine koja ima je posebno draga, odlazak na sladoled.... Vi najbolje znate što vaše dijete najviše voli.

Prilagodite se dobi djeteta i gledajte kako uči važne vještine te pridonosi obitelji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju