Ljetni praznici smo što nisu počeli, no djeci je čak i sada potrebna rutina, neovisno o njihovoj dobi.

Rutinom se smatra vještina odnosno lakoća obavljanja nekog postupka stečena iskustvom. Rutina je nešto što redovito radimo. Iako se nama odraslima ona može činiti kao monotona i sve samo ne poželjna, djeci je ona iznimno važna.

Djeca istražuju, otkrivaju svijet oko sebe i stječu nova znanja te iskustva, a time razvijaju i određene vještine. Da bi to mogli postići, potrebna im je rutina.

Zašto je rutina važna?

Nekoliko je razloga zašto je ona toliko važna, a od nje ne treba odustajati ni ljeti. Samo je potrebno prilagoditi je novom rasporedu.

1. Daje osjećaj sigurnosti

Da bi se djeca mogla pravilo razvijati, kako kognitivno tako i emocionalno, moraju imati osjećaj sigurnosti. Kada točno znaju što se i kada radi, mnogo im je lakše nositi se sa svim izazovima koje nosi djetinjstvo, a koje često zaboravljamo.

Iako se možda na prvi pogled čini da je dovoljno samo im reći da se igraju i rade što god žele tijekom ljeta, bit će mnogo teže vratiti se u ljetnu shemu ako nemaju baš nikakve granice. Zdrave granice u odgoju nužne su kako bi dijete znalo što se od njega očekuje, kako ispuniti vlastita i roditeljska očekivanja, a rutina je iznimno važan dio tih granica.

2. To je put prema neovisnosti

Rutina podrazumijeva učenje novih radnji koje tek s vremenom postaju dio nas i tek ih tada nazivamo upravo rutinom. Jednom kada dijete svlada, primjerice, slaganje kreveta, pospremanje igračaka ili postavljanje stola, što će s vremenom postati dio njegove rutine, lakše će se nositi i s novim izazovima koji će tijekom života biti stavljeni pred njega.

Rutina ima brojne vrijednosti za dijete, no u tome treba biti dosljedan.

Kao što mu je jednom pospremanje kreveta bila nova radnja koju je tek trebalo svladati, tako će mu u budućnosti nova radnja biti učenje poslovnih vještina. Ipak, bit će mu lakše ako iz djetinjstva pamti obrasce pozitivne rutine.

3. Razvija se osjećaj za vrijeme

Djeca često postavljaju pitanja o tome kada će na neku aktivnosti, kada idu u posjet baki, koji je dan, tjedan, mjesec ili godina. No većini djece predškolske dobi, pa i školarcima prvog i drugog razreda, teško je shvatiti pojam vremena. Da bi to mogli, potrebno su im kognitivne vještine, a one se razvijaju uslijed konkretnih razvojnih promjena u mozgu. Ipak, taj se proces može potaknuti upravo rutinom.

Primjerice, ako uvijek odlaze u isto vrijeme na spavanje, lakše će pojmiti što je noć, a što dan te koliko puta još moraju spavati prije nego što dođe do nekog važnog događaja za njih.

Kako teorijsku rutinu provesti u djelo? 

Koliko god roditelji bili svjesni da je rutina nužna ne samo za dijete nego i za dobrobit čitave obitelji te organizaciju vremena svih članova, često im je teško to provesti u djelo, napose tijekom ljeta kada su mišljenja da djeca trebaju naprosto uživati. Da, trebaju, a rutina im omogućava i to.

1. Dogovorite s djetetom što točno želite.

Pozovite ga na pravi sastanak. Nemojte mu samo nametnuti svoj ritam i svoje želje. Dobro ga poslušajte i prihvaćajte njegove prijedloge ako su razumni i ako vam odgovaraju. Primjerice, pitajte ga odgovara li mu više igrati igrice nakon buđenja ili nakon ručka, želi li pospremati sobu subotom ili nedjeljom i slično.

Dijete se igra s kamenčićima Baš kao nekada: Kako obična igra s kamenčićima utječe na razvoj djeteta?

2. Napravite raspored.

Kada se ustaje? Kada se gledaju animirani filmovi i igraju igrice? Kada se ide van s prijateljima? Kada se hrani kućnog ljubimca? Prihvatite djetetov način učenja i spoznavanja svijeta oko sebe – igrom. Naoružajte se šarenim papirima, fotografijama i crtežima te zajedno napravite zidni planer koji ćete staviti na vidljivo mjesto.

3. Budite ustrajni u tome.

Ne možete jedan dan sve raditi prema dogovoru, potom nekoliko dana pustiti dijete da se samo snalazi i popunjava dane, pa se nakon nekoliko dana opet vratiti rasporedu. To će zbunjivati dijete i cijelu priču neće shvaćati ozbiljno.

Zato svakodnevno odvojite barem pet minuta ta razgovor o tome, a kada vidite da dijete uistinu daje sve od sebe, pohvalite ga i recite mu kako se dobro osjećate zbog zajedničkog pothvata.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju