Mame su naša sigurna luka, rame za plakanje i izvor ljubavi koji nikada ne može presušiti. Kao djevojčice smo priljepci u njihovu krilu, a kao tinejdžerice ratujemo s njima iz dana u dan. Tek kad odrastemo, shvatimo koje je pravo značenje riječi mama i koliko odricanja nosi ta uloga.

Odnos između majke i kćeri istovremeno je predivan i kompliciran. Sve žene koje imaju baš dobar odnos sa svojom mamom vjerojatno su primijetile da polako, ali sigurno, poprimaju njezine osobine – najčešće one koje su nas tijekom odrastanja izbacivale iz takta.

Primjerice, dok si pod mojim krovom i ostale fraze za vježbanje autoriteta odjednom su postale sastavni dio odgoja naše djece.

Ako puno vremena provodimo sa svojom mamom, pijemo kave, idemo u šoping, prvu je zovemo u svim životnim situacijama, razmjenjujemo odjeću, razgovaramo o ljubavi i seksu i osjećamo tu neraskidivu vezu – znači li to da smo najbolje prijateljice?

Psiholozi smatraju da mama i kći nikako ne mogu biti prijateljice.

Jaz između prijateljstva i bliskog roditeljstva leži u hijerarhiji odgovornosti. Jedan od najvažnijih sastojaka prijateljstva jest – jednakost, a mama i kći u svom odnosu ne mogu biti jednake, smatra psihologinja Peggy Drexler.

Sve dok postoji ta hijerarhija, odnos ne može biti ravnopravan. Mame su nas rodile, odgojile i za nas su se žrtvovale puno više nego što bi to učinila naša prijateljica.

Jedan od najvažnijih sastojaka prijateljstva jest – jednakost. a majke i kćeri ne mogu biti jednake.

Naravno, to od prijateljice nikad ne bismo očekivale. S druge strane, kćeri ne bi trebale biti psiholozi svojim majkama. Djevojčice, tinejdžerice, pa ni odrasle osobe, ne bi trebale osjećati odgovornost za majčino emocionalno blagostanje.

Odnos između majke i kćeri puno je intimniji i intenzivniji nego bilo koji prijateljski odnos...

Zašto ga onda uopće uspoređivati s prijateljstvom?

Prijateljstva su krhka i vezana za kontekst. Ta je ljubav proizvod situacije, postupka, lijepih riječi i djela. Majčina je ljubav bezuvjetna, prirodna i razvila se puno prije nego što smo uopće bili svjesni sebe. To majkama svakako daje ekstra kredit u odnosu na najbolje prijateljice.

S druge strane, vremena su se promijenila, a mi smo tako uživale gledajući Gilmorice, ili Ginny i Georgiju. Simpatični prikaz mame i kćeri koje sve rade skupa osvojio je svijet na prvu.

Zašto ne bismo taj odnos mogle nazvati kako mi želimo, ako u njemu postoji doza poštovanja? Nekad davno nismo bile toliko opuštene sa svojim mamama, ali cijeli se svijet promijenio, a s njim su se izmijenile i tradicionalne uloge. Generacijski jaz više nije tako velik – i to je glavni razlog zbog kojeg su majke i kćeri danas bliže nego ikad.

Djevojčice, tinejdžerice, pa ni odrasle osobe, ne bi trebale osjećati odgovornost za majčino emocionalno blagostanje.

U nastavku pročitajte što su nam o tome rekle dvije majke i dvije kćeri.

Moja mama je moja mama, a ne prijateljica. Prijateljica mi nikad nije kupila jaknu koju sam toliko željela, a nije mi platila ni vjenčanje. Najbolji prijatelji neće vikati na tebe iz čista mira, a neće te ni podsjećati da su te devet mjeseci nosili ispod srca.

Najbolja prijateljica mi je više poput sestre, a ne mame. Meni ta usporedba nema smisla. Mama i ja smo jako bliske, čujemo se, volimo se i hrpu toga radimo skupa. Mama je puno više od najbolje prijateljice, rekla je Sara iz Zagreba.

Sarina mama se složila.

Iako oduvijek imam prijateljski stav prema Sari, ne bih rekla da smo najbolje prijateljice. Ja sam ipak njezina mama. Razlikujemo se po mnogo toga, razlika je i u godinama. Mislim da najbolje prijateljice trebaju biti približnih godina. Majkama treba pokazati više poštovanja nego najboljim prijateljicama, smatra Mirjana iz Zagreba.

S mamom u društvu osjećam se najopuštenije, baš onako kako bih se trebala osjećati pokraj najbolje prijateljice.

Petra iz Rijeke ne slaže se s njima.

Kad sam bila mala, nisam imala puno prijateljica. Mama je uvijek bila tu za mene i onda smo stvorile tu neraskidivu vezu. Često smo spavale u istom krevetu, ona me tješila dok sam se osjećala usamljeno. Danas smo poput najboljih prijateljica. S mamom u društvu osjećam se najopuštenije, baš onako kako bih se trebala osjećati pokraj najbolje prijateljice.

Slika nije dostupna "Sada moram biti tvoja mama, ali nadam se da ću ti jednog dana biti prijateljica"

Petru sam rodila jako mlada, imala sam 21 godinu. Vrlo brzo je odrasla, a ja sam rasla kao osoba dok sam nju odgajala. Mogla bih reći da je ona mene također puno toga naučila. Uvijek volim čuti da su mama i kći najbolje prijateljice. To mi je najljepša usporedba, kaže Josipa iz Rijeke.

Mogu li mama i kći biti najbolje prijateljice?

glasova:

U anketi nam recite što vi mislite o tome. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju