Vječno pitanje otkad je kupanja i plivanja u moru, rijeci, jezeru, pa čak i hladnom bazenu – trebamo li ulaziti u vodu postupno ili se baciti odjednom?

Mnogim ljudima draže je prvo namočiti noge pa se potom polijevati po cijelom tijelu i tek onda početi plivati, dok drugi žele što prije uživati u vodi, a i mišljenja su da je bolje odjednom obaviti taj "šok za tijelo".

Međutim, čini se da je prva spomenuta skupina ljudi ipak u pravu.

Naime, naš organizam zaista može doživjeti šok, tzv. hladni šok.
Hladni šok fiziološki je odgovor organizma na iznenadnu hladnu vodu. On može biti smrtonosan, pogotovo za djecu, starije ili osobe s bilo kakvih kardiovaskularnim bolestima.

Mike Tipton i Frank Golden taj su termin skovali još osamdesetih godina 20. stoljeća. Tada se smatralo da je hipotermija ili pothlađenost glavni uzrok smrti u tim slučajevima, no danas se zna, kako tvrdi i sam Golden, da ona nastupa tek nakon 30 minuta izloženosti iznimno niskim temperaturama.

Uzmite si vremena dok ulazite u more.

Opasnost zapravo uzrokuje hiperventilacija, odnosno nekontrolirano disanje tijekom naglog uranjanja u hladnu vodu. Postoji velika mogućnost unošenja vode u pluća, a usto naglo uranjanje u hladnu vodu, i početak plivanja iste sekunde, predstavlja veliko opterećenje za srce, što može uzrokovati nepravilne otkucaje.

Kako će tijelo reagirati na boravak u hladnoj vodi, povezano je s površinom kože koja je izložena vodi i brzinom promjene temperature vaše kože.

Plivanje Plivanje – jedina vježba tijekom koje nećete osjetiti ni kap znoja

Plivanje Deset razloga zbog kojih je plivanje najbolji izbor baš za svakoga

To možete kontrolirati prskanjem vode po tijelu kako biste prethodno ohladili kožu, izbjegavanjem skakanja ili trčanja u hladnu vodu i zaista polaganim ulaskom u hladnu vodu, pa makar trajalo nekoliko minuta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju