Treba li preljub oprostiti ili ne? To je teško pitanje na koje je teško dati odgovor. Međutim, stručnjaci smatraju da postoje situacije u kojima bi preljubniku ipak trebalo dati drugu šansu. Kratki test od samo pet pitanja pomoći će vam da odlučite zaslužuje li vaš partner oprost ili ga ipak trebate zaboraviti i ‘isključiti’ iz svog života


1. Je li varao i prijašnje partnerice?

Ako je osoba usvojila ovakav način ponašanja u vezama i znate da je varao i druge žene, velika je vjerojatnost da će to nastaviti raditi. U ovom slučaju partner nipošto ne zaslužuje drugu šansu.

Preljub se lakše oprašta ako ste već bili svjesni da je partner nezadovoljan i nesretan u vezi ili ako veza već dugo nije bila dobra.

2. O kakvom se preljubu radi?

Je li u pitanju samo seks na jednu noć uzrokovan pokojom čašicom alkohola više ili se radi o intimnoj aferi koja traje dugo? Lakše je naći opravdanje za jedinstveni ‘incident’ nego za pravu aferu jer je tada vjerojatnije da u pitanju nisu bile emocije nego samo nagoni.

Ako vas je partner varao dugo i tajio to od vas sve dok sami niste saznali istinu, onda ga zaboravite. Ako je u pitanju samo jedna noć koju vam je odmah priznao, saslušajte ga i razmislite o tome možete li mu pružiti još jednu priliku.

3. Mislite li da bi vas mogao opet prevariti?

Što ako se ponovo nađe u istoj situaciji tj. dobije priliku da vas prevari? Ako mislite da bi opet mogao počiniti preljub, zaboravite ga.

4. U kakvom je stanju bila vaša veza kada se preljub dogodio?

Ako vaš partner uopće ne osjeća krivnju i žaljenje zbog preljuba, odustanite od njega jer će vam i u budućnosti nanijeti samo bol.

Preljub se lakše oprašta ako ste već bili svjesni da je partner nezadovoljan i nesretan u vezi ili ako veza već dugo nije bila dobra. Tada je lakše razumjeti motive za preljub.

5. Osjeća li žaljenje zbog toga što je napravio?

Muškarac kojem je uistinu stalo do vas i vaše veze (bez obzira na preljub) osjećat će se loše zbog boli koju vam je nanio. Ispričavat će se i pokušati se iskupiti za svoj prijestup.

Ako vaš partner uopće ne osjeća krivnju i žaljenje zbog preljuba, uporno svu odgovornost za prevaru pokušava prebaciti na vas tj. natjerati vas da se osjećate kao da ste vi krivi za to što je otišao drugoj - odustanite od njega jer će vam i u budućnosti nanijeti samo bol.

SAVJET PLUS:
Obratite pažnju na to kakav je tip preljubnika vaš partner jer vam i to može pomoći da donesete pravu odluku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju