U lipnju 1994. godine princeza Diana u posljednji je trenutak odlučila da će se na ljetnoj zabavi Serpentinske galerije pri Kensingtonskoj palači u središnjem Londonu pojaviti u crnoj haljini grčke dizajnerice Christine Stambolian.

Galerija Elizabeth Hurley u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Hughom Grantom Princeza Diana u slavnoj 'osvetničkoj' haljini dizajnerice Christine Stamboulian Shakira u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Gerardom Piqueom +9 Elizabeth Hurley u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Hughom Grantom

Bila je to haljina koja je u princezinu ormaru stajala tri godine jer ju je Diana smatrala preodvažnom.

Međutim, 24. lipnja 1994. godine bio je drugačiji dan, koji je tražio jednu ovako odvažnu kreaciju. Bio je to dan kada je princ Charles javno priznao da ju je varao te da održava vezu s Camillom Parker Bowles.

Iako je prvotno planirala nositi elegantan model s Valentinovim potpisom, u posljednji trenutak odlučila je odjenuti kratku crnu svilenu haljinu, koju su mediji prozvali "osvetnička haljina".

Danas se, po uzoru na princezu Dianu, osvetničkom haljinom naziva svaka odvažna kreacija koju dame odijevaju nakon prekida kako bi bivšem partneru pokazale bez čega je ostao.

Iako se nekada smatralo kako je jedini smisao osvetničke odjeće izazivanje ljubomore i žaljenja, danas se ona smatra moćnim dokazom samopouzdanja nakon prekida.

Princeza Diana u slavnoj 'osvetničkoj' haljini dizajnerice Christine Stamboulian Princeza Diana u slavnoj 'osvetničkoj' haljini dizajnerice Christine Stamboulian (Foto: Profimedia)

Nakon princeze Diane i druge slavne dame pojavile su se u izdanjima koja se nazivaju osvetničkima. Neke od njih izdvojili smo u našoj galeriji i nastavku teksta.

Princeza Diana u Serpentinskoj galeriji 29. lipnja 1994. godine Princeza Diana: Haljina koja je uvela novu moćnu modnu kategoriju

Čini se da je Shakira odala počast originalnoj osvetničkoj haljini svojim izdanjem na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine. Nakon vijesti da njezin dugogodišnji dečko Gerard Pique ima aferu, pjevačica se u Cannesu pojavila u haljini srcolikog dekoltea i crne boje, kakva je bila i ona princeza Diana. Za moderan štih, Shakira je dodala prozirne rukavice, sandale s remenčićima i visoki raspor s lijeve strane.

Shakira u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Gerardom Piqueom Shakira u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Gerardom Piqueom (Foto: Guliver image)

Glumica Elizabeth Hurley se vrlo brzo nakon prekida s glumcem Hughom Grantom 2000. godine morala pojaviti na crvenom tepihu. Njezino pojavljivanje u satenskoj haljini boje šampanjca nije prošlo neprimijećeno.

Elizabeth Hurley u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Hughom Grantom Elizabeth Hurley u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Hughom Grantom (Foto: Guliver image)

Nicole Kidman i Tom Cruise razišli su se 2001. godine, a uskoro je uslijedilo njihovo pojavljivanje na premijeri film "The Others", na kojoj je glumica oduzimala dah u crnoj uskoj haljini.

Nicole Kidman u 'osvetničoj' haljini nakon razlaza s Tomom Cruiseom Nicole Kidman u 'osvetničoj' haljini nakon razlaza s Tomom Cruiseom (Foto: Guliver image)

Za prvo pojavljivanje na crvenom tepihu nakon razvoda od supruga Ryana Phillippea glumica Reese Whiterspoon odabrala je za sebe netipičnu kratku, jarko žutu haljinu Nine Ricci.

Njezina haljina privukla je veliku pozornost i u tabloidima i u modnim krugovima, a modni direktor Hal Rubenstein nazvao ju je haljinom "Ryan Who".

Reese Witherspoon u 'osvetničkoj' haljini nakon razvoda od Ryana Phillippea Reese Witherspoon u 'osvetničkoj' haljini nakon razvoda od Ryana Phillippea (Foto: Guliver image)

Prekid Taylor Swift s Harryjem Stylesom bio je loš početak 2013. godine, ali to pjevačicu nije spriječilo da se pojavi na dodjeli nagrada "People’s Choice Awards". Umjesto za crnu osvetničku haljinu, odlučila se za dugu bijelu kreaciju, koja je bila jednako seksi.

Taylor Swift u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Harryjem Stylesom Taylor Swift u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Harryjem Stylesom (Foto: Guliver image)

Nakon razvoda od Brada Pitta, Jennifer Aniston pojavila se na premijeri filma "Derailed" u elegantnoj haljini modne kuće Chanel kojom je poručila da se neće dati uplesti u tračeve o raspadu braka s poznatim glumcem.

Jennifer Aniston u 'osvetničkoj' haljini nakon razvoda od Brada Pitta Jennifer Aniston u 'osvetničkoj' haljini nakon razvoda od Brada Pitta (Foto: AFP)

Nakon što je raskinula zaruke s Benom Affleckom, Jennifer Lopez stigla je na crveni tepih Zlatnih globusa 2004. godine u haljini Michaela Korsa i ostavila sve prisutne bez daha.

Jennifer Lopez u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida zaruka s Benom Affleckom Jennifer Lopez u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida zaruka s Benom Affleckom (Foto: Guliver image)

U vrijeme Met Gale 2017. godine manekenka Bella Hadid privremeno se razišla s pjevačem The Weekndom, koji je u to vrijeme izlazio s kolegicom Selenom Gomez, s kojom je stigao i na crveni tepih. Međutim, Bella je bila ta koja je taj dan ukrala show, između ostalog, i kada se u javnosti pojavila u prozirnoj crnoj haljini.

Osvetničko izdanje Belle Hadid nakon prekida s Weekndom Osvetničko izdanje Belle Hadid nakon prekida s Weekndom (Foto: Guliver image)

Kada je spomenuta Selena Gomez prekinula s The Weekndom u listopadu 2017., isti mjesec se na crvenom tepihu pojavila u odvažnoj crnoj mini haljini brenda Jacquemus.

Selena Gomez u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Weekndom Selena Gomez u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Weekndom (Foto: Guliver image)

U veljači 2019. godine pojavila se vijest da su Lady Gaga i Christian Carino raskinuli zaruke. Samo nekoliko dana nakon što je vijest objavljena Lady Gaga stigla je na dodjelu Grammyja i oduzela dah u haljini brenda Celine.

Lady Gaga u 'osvetničkoj' haljini nakon raskida zaruka s Christianom Carinom Lady Gaga u 'osvetničkoj' haljini nakon raskida zaruka s Christianom Carinom (Foto: Guliver image)

I na kraju, izdvojili smo izdanje manekenke Irine Shayk nakon prekida s glumcem Bradleyem Cooperom. Irina je odmah nastavila s obavezama i revijama u Milanu, nakon čega je gradom paradirala u odvažnoj kreaciji modne kuće Versace.

Irina Shayk u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Bradleyjem Cooperom Irina Shayk u 'osvetničkoj' haljini nakon prekida s Bradleyjem Cooperom (Foto: Guliver image)

Haljine omiljene princeze Diane izložene u Hong Kongu prije aukcije, neke bi mogle doseći vrlo visoke cijene Cvjetna haljina Catherine Walker Princeza Diana nosila je sako u boji narcisa prilikom posjeta Hong Kongu Haljinu dizajnera Murraya Arbeida nosila na premijeri +5 Večernja haljina dizajnera Victora Edelsteina od svile i čipke

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju