Na 21. Fashion.hr-u osim etabliranih modnih brendova predstavile su se i mlade snage dizajnerske scene. Njihove kreacije mogli smo vidjeti u trećem danu ovog prestižnog modnog događanja

Treći dan FASHION.HR-a obilježile su mlade snage dizajnerske scene: Obekei, Hedra design by Ana Jagić, Gala Vrbanić, AnaBo. by Ana Bogdan, Aman i Coded Edge.

Šest dizajnera i šest različitih modnih priča nagovijestile su sjajnu budućnost modne scene u Hrvatskoj.

Šest dizajnera i šest različitih modnih priča nagovijestile su sjajnu budućnost modne scene u Hrvatskoj za čiji je razvoj uvelike zaslužna najznačajnija modna i likovna kritičarka Večernjeg lista, nedavno preminula Ana Lendvaj.

Sinoć je na početku programa emitiran kratki dokumentarni film In memoriam Ani Lendvaj u kojem su o Ani govorili njezine kolege i prijatelji. Najavljeno je koji je najavio i osnivanje Modne nagrade Ana Lendvaj. Prestižna nagrada koja će nositi ime naše najpoznatije modne kritičarke bit će dodijeljena prvi put za 2016. godinu autoru najbolje kolekcije prikazane te godine po izboru modnih novinara.

Treću večer 21. FASHION.HR-a otvorila je revija modnog brenda Obekei koja se može opisati kao sportska elegancija inspirirana zatvoreničkim načinom života. Kolekcija u crno-bijeloj boji, kojoj je dizajnerica Katarina Smolić dodala narančastu i sivu, nastavak je unisex pristupa modi mlade dizajnerice koja voli oversized komade i prirodne materijale.

Ana Jagić pod brendom Hedra design prikazala je kolekciju Spectrum za proljeće/ljeto 2016. u kojoj je pokušala odgovoriti na pitanje kako uzorke s materijala spojiti s krojem odjeće. Rezultat je kolekcija u kojoj je svaki dio pojedinog odjevnog predmeta zasebno oslikan kako bi cjelina u konačnici imala zaokruženu sliku. Na ovaj način, dizajnerica grafiku materijala prilagođava osobi i stvara jedinstvene unikatne komade.

Inspiraciju u spajanju grafičkog i modnog dizajna, točnije u Adobe Illustratoru pronašla je i Gala Vrbanić koja je ovim nastupom debitirala na FASHION.HR-u. Dizajnerica se fokusirala na dekonstrukciju osnovnih krojeva, te iz tog razloga prevladavaju crna i bijela boja, s ponekim patternima i perforacijama na tekstilu. Na ovaj način Gala nastavlja dosadašnji pristup prenošenja vlastitog identiteta na odjeću.

Ana Bogdan za svoju je kolekciju Motion picture inspiraciju pronašla u modnom izričaju legendarnog Davida Bowieja. Naglasak na ramena, pruge, grafički uzorci i detalji, asimetrične haljine s golim ramenom, te simboli munje i zvijezde po kojima je Ziggy Stardust ostao prepoznatljiv, samo su neki od elemenata koji su diskretno i ne prenaglašeno provučeni kroz ovu rock chic kolekciju.

U vremenu kad svijet mode odustaje od trendova te slavi osobnost i stil, Amân donosi kolekciju baziranu na kvalitetnim tkaninama, majstorskom krojenju i detaljima u izradi svakog pojedinog komada. Dizajnerica Martina Budek ostaje vjerna nosivoj modi, silueti koju karakterizira lagani oversize ili pak easy fit, kako bi se žene osjećale ugodno u vlastitoj koži, a sve izrađeno u luksuznim materijalima.

Večer je zatvorila revija modnog dvojca Coded Edge koji je ove sezone predstavio svoju petu kolekciju pod nazivom Metonym za sezonu proljeće/ljeto 2016. Silvio Ivkić i Jure Perišić inspiraciju su potražili na samom početku dok je njihov brend bio u nastajanju te su je pronašli u krugu, no ovaj put krug obrađuju simbolički, a ne kao oblik.

Crna boja, kožni detalji i jedinstvena prezentacija odlike su prema kojima Coded Edge ostaje vjeran svojoj dramatičnoj i pomalo mračnoj estetici. Taj je dojam posebno naglasio spektakularni nastup glazbenog dua Side Project. Dvoje umjetnika iznenadili su sve prisutne scenskim nastupom lebdeći iznad piste zaokruživši dramatično Coded Edge defile.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju