Biti dobar domaćin zahtjeva mnogo pripreme i truda, no ni biti dobar gost također nije lako. I najuglađeniji znaju reći pogrešne stvari koje mogu povrijediti osjećaje domaćina, a svatko naravno voli uljudne goste. Kako bi bili gost za poželjeti otkrivamo vam tri stvari koje nikada ne biste trebali komentirati

Neke dvosmislene izjave, 'komplimente' domaćini bi mogli pogrešno protumačiti pa ih je bolje izbjegavati nego li se nakon njih nespretno pokušavati opravdati.

1. Misli: Vidim da nije sve pripremila Kaže: Daj da ti pomognem prije nego li dođu ostali gosti
Iako ovo izgleda kao uljudno ponuđena pomoć poruka koju njome šaljete mogla bi povrijediti domaćine. Između redaka im govorite da nisu sve pripremili, pospremili i da nisu na visini zadatka.

Ukoliko se radi o jako bliskim osobama poput brata, sestre, šogorice i ovisno u kakvim ste odnosima, na ovakvu izjavu najbliži se ipak ne bi trebali uvrijediti. U svim ostalim slučajevima pazite da je ipak ne izgovorite.

Nema domaćina koji ne voli uljudne goste, stoga kako biste i idući put bili pozvani na druženje neke stvari jednostavno nemojte komentirati

2. Misli: Koji kaos  Kaže: Kod tebe baš ima puno detalja, ja nemam toliko sitnica
Izjava u kojoj ne hvalite stil i lijepo uređen interijer već šaljete poruku da na policama, šanku, stolu ne vlada red već kaos. Ukoliko su vaš stan ili kuća lišeni malih sitnica i volite glatke površine bez previše detalja, to ne znači da svatko mora biti poklonik minimalizma.

A uostalom možda domaćini pored pospremanja i kuhanja nisu stigli sve skloniti pa im je na šanku još uvijek sirup za dijete, toplomjer i stari časopis. Konstataciju o kreativnom nerednu stoga radije preskočite.

3. Misli: Napokon su malo oplemenili dom Kaže: Puno ste napravili od našeg prošlog dolaska
Ukoliko domaćini nisu doslovno imali renoviranje doma za ovu izjavu nema mjesta. Dobro je kloniti se usporedbi doma od ranije s onim kako trenutno izgleda. Radije pohvalite konkretan detalj, novi komad namještaja umjesto da komentirate kakav su 'napredak' u sveukupnom uređenju postigli.

Ako je pak prostor manji budite oprezni s  komplimentima. Izjave poput baš vam je 'ugodan / intiman stan' mogu se shvatiti dvosmisleno. Radije pohvalite određeni novi komad namještaja ili ugodnu atmosferu kakvu uvijek naprave za svoje drage goste.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju