U svijetu mnogih čarobnih i zagonetnih likova iz priča za djecu junaci iz Andersenovih bajki zauzimaju posebno mjesto. Njegove bajke već su duže od 170 godina dar za svu djecu (i onu odraslu) ovoga svijeta.

U svijetu mnogih čarobnih i zagonetnih likova iz priča za djecu junaci iz Andersenovih bajki zauzimaju posebno mjesto. Njegove bajke već su duže od 170 godina dar za svu djecu (i onu odraslu) ovoga svijeta.

Novo raskošno opremljeno izdanje sastoji se od 37 Andersenovih bajki, među kojima su i one najpoznatije, poput Male sirene, Djevojčice sa šibicama, Ružnog pačeta, Kraljevne na zrnu graška, Snježne kraljice, Carevog novog ruha i Palčice.

Izdanje krase brojne izvrsne ilustracije, koje će mlađim čitateljima približiti čaroban svijet Andersenovih bajki, a one nešto starije podsjetiti na ljepotu bezbrižnog djetinjstva. Naime, Andersenovi klasici upravo su takvi – u njima su uživali naraštaji djece, a oduševljavat će i mnoge buduće mališane.

Povodom 215. obljetnice Andersenova rođenja odlučili smo nekim ranije prevedenim i objavljenim bajkama pridodati neke posve nove. Njegove bajke pobuđuju radoznalost, sumnju i toleranciju, tjeraju nas na promišljanje kako i zašto te nam pomažu da se osjećamo kod kuće na ovom svijetu. Lijepo je što ih imamo.

Suli u avanturi: Putovanje, Maja Šimleša, 79 kuna Nepogrešiv dar: Osam slikovnica koje će djeci otvoriti vrata u beskrajan svijet mašte

Predgovor izdanju napisala je slovenska književnica Polonca Kovač, a prevela ga je Jagna Pogačnik. Knjigu je s engleskog jezika preveo Mladen Jurčić.

Hans Christian Andersen (1805. – 1875.) danski je književnik, rođen u Odenseu, u kojem je proveo djetinjstvo, a stvarao u Kopenhagenu. Prve književne uspjehe doživio je 1830-ih godina, kad je objavio neke od svojih vječnih bajki.

Upoznavao je mnoge europske krajeve, pa je uz bajke u velikoj autobiografiji opisao i neka od svojih putovanja. Andersen je klasični pisac čije su bajke zapravo pisane za odrasle koliko i za djecu. Njegov pogled na ljudsku prirodu u mnogočemu je tako poseban da se s pravom može uspoređivati s najvećim svjetskim književnicima i filozofima.

Zlatne Andersenove bajke Zlatne Andersenove bajke (Foto: Zlatne Andersenove bajke)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju