Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Zaboravili ste namočiti grah preko noći? Nema veze, imamo savjet kako spasiti stvar

01. svibnja 2025 Piše L.Š.
Postoji brži trik koji pali ako ste zaboravili namočiti grah preko noći
Postoji brži trik koji pali ako ste zaboravili namočiti grah preko noći (Foto: Shutterstock)

Grah je jedno od omiljenih jela u brojnim domovima, no njegova konzumacija često dolazi s neugodnom nuspojavom – nadutošću.

Glavni krivac za taj osjećaj težine nakon što smo jeli varivo od graha jest fitinska kiselina, prirodni sastojak graha koji otežava probavu. Baš je zato potrebno namočiti grah preko noći kako bismo izbjegli nadutost.

Ako ste zaboravili namočiti grah, ne brinite se. Sve što trebate napraviti jest pravilno iskoristiti prvu vodu u kojoj se grah kuha.

U mnogim receptima možemo vidjeti da grah prvo treba staviti u vodu pa tu vodu izbaciti nakon što zakuha. Zatim trebamo dodati novu vodu, pa nastaviti kuhati varivo od graha po omiljenom receptu.

U toj prvoj vodi zapravo je cijela mudrost, a u nastavku provjerite što učiniti ako niste namočili grah preko noći.

  1. Stavite grah u posudu s hladnom vodom, dovoljno da ga pokrije, i zagrijavajte ga na srednjoj vatri dok voda ne proključa.
  2. Kada voda zavrije, ugasite vatru i pustite da grah odstoji u toj vrućoj vodi barem pola sata do sat vremena. Ta je faza ključna jer omogućuje grahu da nabubri i tako vrijeme kuhanja postaje kraće, a fitinska kiselina i drugi spojevi koji mogu uzrokovati nadutost počinju se razgrađivati.
  3. Nakon što je grah odstajao u prvoj vodi, procijedite ga i bacite tu vodu. Zatim dodajte svježu vodu i nastavite kuhanje prema uobičajenom receptu.

Provjerite koji sastojak pomaže kod nadutosti od graha te koje još namirnice treba jesti ako ste stalno naduti.

Banane Sedam namirnica koje će smiriti želudac

 

 

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close