Postoji brži trik koji pali ako ste zaboravili namočiti grah preko noći
Postoji brži trik koji pali ako ste zaboravili namočiti grah preko noći (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Zaboravili ste namočiti grah preko noći? Nema veze, imamo savjet kako spasiti stvar

01-05-2025 Piše L.Š.
komentari

Grah je jedno od omiljenih jela u brojnim domovima, no njegova konzumacija često dolazi s neugodnom nuspojavom – nadutošću.

Glavni krivac za taj osjećaj težine nakon što smo jeli varivo od graha jest fitinska kiselina, prirodni sastojak graha koji otežava probavu. Baš je zato potrebno namočiti grah preko noći kako bismo izbjegli nadutost.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Ako ste zaboravili namočiti grah, ne brinite se. Sve što trebate napraviti jest pravilno iskoristiti prvu vodu u kojoj se grah kuha.

U mnogim receptima možemo vidjeti da grah prvo treba staviti u vodu pa tu vodu izbaciti nakon što zakuha. Zatim trebamo dodati novu vodu, pa nastaviti kuhati varivo od graha po omiljenom receptu.

U toj prvoj vodi zapravo je cijela mudrost, a u nastavku provjerite što učiniti ako niste namočili grah preko noći.

  1. Stavite grah u posudu s hladnom vodom, dovoljno da ga pokrije, i zagrijavajte ga na srednjoj vatri dok voda ne proključa.
  2. Kada voda zavrije, ugasite vatru i pustite da grah odstoji u toj vrućoj vodi barem pola sata do sat vremena. Ta je faza ključna jer omogućuje grahu da nabubri i tako vrijeme kuhanja postaje kraće, a fitinska kiselina i drugi spojevi koji mogu uzrokovati nadutost počinju se razgrađivati.
  3. Nakon što je grah odstajao u prvoj vodi, procijedite ga i bacite tu vodu. Zatim dodajte svježu vodu i nastavite kuhanje prema uobičajenom receptu.

Provjerite koji sastojak pomaže kod nadutosti od graha te koje još namirnice treba jesti ako ste stalno naduti.

Slika nije dostupna Sedam namirnica koje će smiriti želudac

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još