Početkom studenog počelo je cijepljenje protiv gripe, a cjepivo je, podsjetimo, najbolja zaštita protiv te akutne zarazne bolesti koju prate povišena temperatura, drhtavica, iscrpljenost, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa te grlobolja i kašalj.

Ipak, iako neugodna, gripa kod određenog broja ljudi prođe vrlo brzo uz blage simptome. No u vrijeme trudnoće gripa nosi određene opasnosti i može uzrokovati ozbiljnu bolest.

Kako objašnjava Hrvatski zavod za javno zdravstvo, trudnoća izaziva privremene promjene u imunološkom sustavu te na srcu i plućima, zbog kojih su trudnice sklonije ozbiljnijim komplikacijama ako obole od gripe.

Kod trudnica koje boluju od gripe povećan je rizik od hospitalizacije, pa čak i smrti, navode.

Također, u trudnoći je i nerođeno dijete izloženo brojnim komplikacijama, među kojima su preuranjeni porođaj ili smanjenje porođajne težine novorođenčeta.

Gripa je opasna i za novorođenčad jer njihov imunosni sustav nije u potpunosti razvijen i ne mogu se dobro boriti s infekcijama.

Zbog svega navedenog trudnicama se preporučuje cijepljenje protiv gripe.

Gripa Cijepljenje protiv gripe: Provjerite kada počinje, za koga je besplatno i gdje se cijepiti

Zdravi ručak 10 jednostavnih navika zbog kojih liječnici lakše izbjegavaju bolesti

SIGURNO TIJEKOM CIJELE TRUDNOĆE

Sezonsko cjepivo protiv gripe sigurno je u svim stadijima trudnoće, a jednom kada se trudnica cijepi, njezin imunitet prelazi i na dijete i tako ga štiti prvih šest mjeseci života. To je važno jer djeca mlađa od šest mjeseci ne mogu primiti cjepivo.

Kada su u pitanju nuspojave, HZJZ navodi da se mogu pojaviti upala i crvenilo na mjestu cijepljenja. Također, kod nekih se osoba mogu javiti glavobolja, bol u mišićima, visoka temperatura, umor i mučnina. Radi se o nuspojavama koje su blage i kratko traju.

Nakon ovogodišnjeg početka cijepljenja protiv gripe stručnjaci su upozorili na zanemariv odaziv trudnica. Naime, prošle godine cijepilo ih se svega 112, iako, naglasili su stručnjaci, gripa u trudnoći može izazvati niz komplikacija - od pada imuniteta, infekcija pluća i bronha, do prijevremenog porođaja i gubitka trudnoće.

Nema pokazatelja koji govore o bilo kakvoj šteti od cijepljenja protiv gripe u sva tri tromjesečja trudnoće. Cjepiva su sigurna, vrlo se brzo stječe imunitet i bivaju zaštićeni i trudnica i dijete, objasnio je i ginekolog Ratko Matijević iz Klinike za ženske porode i bolesti KB Merkur. Kao primjer naveo je Veliku Britaniju, u kojoj se 2014. protiv gripe cijepilo 25 posto trudnica, a 2017. godine njih 42 posto.

Bolesna žena Čuvajte se gripe: 10 navika kojih se trebate riješiti kako biste lakše izbjegli virus

Kad imamo gripu, bitno je piti puno tekućine Sedam najvećih zabluda o gripi (i prava istina koja stoji iza njih)

KADA SE JAVITI LIJEČNIKU?

Ako se dogodi da u trudnoći primijetite simptome gripe (čak i ako ste cijepljeni) kao što su vrućica, kašalj, grlobolja, glavobolja, bolovi, curenje nosa, povraćanje i proljev, obvezno se javite svom liječniku.

Hitno mu se javite ako primijetite i neki od sljedećih simptoma:

- problemi s disanjem
- bol ili pritisak u prsima ili trbuhu
- nagla vrtoglavica ili dezorijentiranost
- ozbiljno ili dugotrajno povraćanje
- smanjenje ili prestanak djetetovih pokreta
- visoka temperatura na koju ne djeluju lijekovi

Ponovit ćemo na kraju i načine na koje je moguće smanjiti mogućnost zaraze. Oni su:

- često pranje ruku
- izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama
- izbjegavanje prenapučenih zatvorenih prostora u sezoni gripe
- umjerena tjelesna aktivnost
- uravnotežena prehrana. (Hina/Ma.B.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju