Što nakon pobačaja – pričekati ili odmah pokušati ponovno zatrudnjeti, jedna je od najtežih dilema za žene koje su doživjele neželjeni prekid trudnoće, ali i za one žene koje nakon ciljanog prekida trudnoće žele kasnije imati djecu. Zagrebačka specijalistica ginekologije i opstetricije dr. Silva Babić, vlasnica istoimene ginekološke ordinacije, odgovara na najčešća pitanja

Preporučuje li se nakon pobačaja određen vremenski “razmak“ prije sljedećeg pokušaja trudnoće?
Nakon pobačaja potrebno je da se sluznica maternice oporavi, osobito ako je učinjena kiretaža (zahvat kojim se struže sluznica), pa se preporučuje da prije iduće trudnoće prođu najmanje tri menstrualna ciklusa odnosno tri mjeseca. Tako se stvaraju uvjeti za kvalitetniju implantaciju oplođenog jajašca.

No, ako je nova trudnoća uslijedila ubrzo nakon kiretaže, može se dogoditi da se jajašce neće pravilno smjestiti u maternici, a time se povećava rizik od spontanog pobačaja ili teškoća pri porodu.

Je li nakon pobačaja povećan rizik od drugog, sljedećeg pobačaja?
Jedan pobačaj nipošto ne znači da će uslijediti drugi. U većini slučajeva, nakon jedne neuspjele trudnoće, druga trudnoća je normalna. Ali kiretaža ipak nosi određene rizike, bilo da se provodi nakon spontanog pobačaja, zbog nekog medicinskog razloga ili zbog namjernog prekida trudnoće.

Ako postoji tjeskoba i nesigurnost prije druge trudnoće, poželjno je razgovarati s psihologom. Najvažnije je da se žene ne obeshrabre, i da u sljedeću trudnoću uđu u suradnji s liječnicima

Nakon kiretaže može doći do blagog oštećenja jajovoda pri kojemu žena ne osjeća nikakve poteškoće, ali je ipak povećan rizik od izvanmaternične trudnoće. Posljedica kiretaže može biti i oslabljen vrat maternice (to se češće događa kod namjernog prekida trudnoće, kada je vrat maternice potpuno zatvoren, a mora se proširiti da bi se zahvat obavio), što može povećati sklonost spontanom pobačaju u sljedećoj trudnoći.

Treba li nakon neuspjele trudnoće napraviti neke medicinske pretrage prije nego žena ponovno pokuša zatrudnjeti?
Svakako se moraju napraviti pretrage, osobito ako su se dogodile dvije neuspjele trudnoće zaredom, jer tada je rizik od ponovnog pobačaja veći za 30 do 40 posto. Mora se ustanoviti postoji li infekcija koja može uzrokovati spontani pobačaj.

Važno je prekontrolirati i hormone štitnjače, šećer u krvi i parametre za zgrušavanje krvi. Ako se sumnja na malformaciju maternice, potrebna je histeroskopija (detaljan pregled maternice iznutra). Ako postoji vjerojatnost da jedan ili oba roditelja imaju neku kromosomsku grešku, provodi se kromosomsko testiranje (kariogram) i savjetovanje s genetičarom.

Ako žena zbog medicinskih razloga mora prekinuti trudnoću, je li vjerojatno da će joj se to dogoditi i u sljedećoj trudnoći?
Ako malformacije zbog kojih je trudnoća morala biti prekinuta nisu bile povezane s kromosomskom greškom, može se nadati normalnoj sljedećoj trudnoći. Dakako, uz pojačanu liječničku kontrolu.

Jedan pobačaj nipošto ne znači da će uslijediti drugi. U većini slučajeva, nakon jedne neuspjele trudnoće, druga trudnoća je normalna

Neke žene nakon pobačaja žele što brže ponovno zatrudnjeti misleći da će tako lakše preboljeti prethodnu neuspjelu trudnoću. Je li uputno odmah ići na drugo dijete?
Osim što je potrebno najmanje tri mjeseca da se tijelo oporavi nakon pobačaja, treba paziti kako se žena te njezin partner i obitelj psihološki suočavaju s time. Bilo kakvo forsiranje može još dodatno pogoršati situaciju.

Ako postoji tjeskoba i nesigurnost, poželjno je razgovarati s psihologom. Najvažnije je da se žene ne obeshrabre, i da u sljedeću trudnoću uđu planski, u suradnji s liječnicima.

Za smanjenje rizika od pobačaja, a povećanje šanse za normalnu trudnoću, preporučuje se uzimanje folne kiseline?
Da, poželjno je nekoliko mjeseci prije planirane trudnoće početi uzimati folnu kiselinu u dozama koje preporuči liječnik. Folna kiselina dokazano povoljno utječe na razvoj djeteta te sprečava pojavu malformacija kao što su, primjerice, rascjep usnice, nepca ili kralježnice.

Važne su i omega masne kiseline radi pravilnog razvoja mozga, pa je dobar izbor mediteranska prehrana u kojoj se zdrave masnoće dobivaju iz ribe i maslinova ulja. Svakako treba prestati pušiti, izbjegavati alkohol i baviti se umjerenom tjelesnom aktivnošću prema preporuci liječnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju