Grad Rijeka otišao je korak dalje i učenicama osnovne škole osigurao besplatne higijenske uloške. Aparat s ulošcima postavljen je i u Osnovnoj školi Trsat te na taj način olakšao dostupnost higijenskih potrepština djevojčicama u osjetljivoj razvojnoj dobi.

Projekt besplatnih higijenskih uložaka predstavljen je u četvrtak u OŠ Trsat, a djelatnici škole dočekali su ga pljeskom.

Jako nam je važno i o tome često govorimo, djeca su u osnovnoj školi u jednoj osjetljivoj razvojnoj dobi, gdje se oni mijenjaju i fizički i emocionalno. Velike im se promjene događaju, koje kod njih nekad izazivaju nelagodu i zbunjenost, kazala je ravnateljica škole Sonja Lefler.

Prezentaciji je nazočila i Marinella Matejčić, voditeljica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, koja je istaknula kako je njihovo istraživanje o menstrualnom siromaštvu provedeno krajem 2020. te objavljeno u veljači prošle godine pokazalo dramatične rezultate. Od objavljivanja rezultata istraživanja do danas udruga je inicirala niz promjena u lokalnim zajednicama širom Hrvatske.

Ono što je doista divno i vrijedno svake pohvale jest činjenica da je Grad Rijeka prepoznao dramatičnost tih rezultata i da je upravo ta sinergija između rada civilnog sektora te lokalnih i regionalnih samouprava važna, naglasila je Marinella Matejčić.

Slika nije dostupna Nakon Varaždina: Besplatni higijenski ulošci učenicama u riječkim osnovnim školama

Slika nije dostupna Bravo, Beč! Besplatni tamponi i higijenski ulošci za žene kojima je to najpotrebnije

Jedna od učinjenih promjena jest i postavljanje dispenzera s higijenskim ulošcima za djevojčice u osnovnoj školi. Na taj način učenicama riječkih osnovnih škola ulošci će biti dostupniji i moći će ih jednostavno uzeti iz aparata postavljenog u školskom WC-u.

Djevojčicama će biti puno lakše, neće morati posuđivati uloške i ne treba im biti neugodno, kazala je jedna učenica OŠ Trsat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju