Kako bismo vam dočarali značaj ove neobične istinite priče, prvo ćemo vas upoznati s autorom. Dion Leonard je australsko/britanski maratonac koji živi u škotskome Edinburghu. Dion je počeo trčati 2013. i dosad je nekoliko puta bio među prvih deset na ultramaratonima u najekstremnijim uvjetima.

 

Dion se nije samo natjecao, nego je i završio neke od najtežih ultramaratona u najnegostoljubivijim područjima svijeta, uključujući sudjelovanje na dva Saharska maratona, “Najteže utrke na Zemlji”, brutalne 250-km utrke u Maroku.

Dion je također triput istrčao 250-km Ekstremnu pustinjsku utrku Kalahari (i pobijedio 2017.) u Južnoafričkoj Republici, 250-km mongolski Marš Gobijem, 220-km ultramaraton u Kambodži, 100 milja kineskoga Ultra Mount Gaoligonga, 100 milja havajskoga HURT-a i američku Trostruku krunu od 200 milja (Bigfoot 200, Tahoe 200 i Moab 240).

U potrazi za Gobi uvelike se razlikuje od sličnih priča. Transformacija koju opisuje, a koja je počela susretom s Gobi, u autoru je potaknula izlječenje starih rana te mu dlakavom šapom jasno pokazala koje su to stvari za koje se vrijedi boriti



Dakle, radi se o čovjeku kojem ne manjka ambicije i kojem guranje sebe do krajnjih granica nije ništa naročito. No ta je ambicija izgrađena na mračnim temeljima nesretna djetinjstva u kojem je rano izgubio voljena oca, a majka ga je zanemarivala te je vrlo rano otišao od kuće. Praznina koju je osjećao tijekom svojeg odrastanja otvrdnula je Diona iznutra, a utrke su bile jedan od načina da se nosi s gubitkom i nesigurnošću. Djelomično se pronašao kada je upoznao svoju sadašnju suprugu Lucju, ali jedno maleno stvorenje koje je u njegov život ušlo sasvim nenadano na njega je izvršilo najdublji utjecaj.

Michelle Obama \'Moja priča\' "Moja priča" Michelle Obame: Knjiga uz koju ćete steći novu blisku prijateljicu

Kujicu Gobi, kako ju je nazvao po lokaciji njihova susreta, upoznao je na neočekivan način. Utrka po pustinji Gobi, kao što možete pretpostaviti, izvodi se u nepristupačnom i nenaseljenom dijelu svijeta, duboko u azijskom kontinentu. Ondje se, nakon nekoliko dana utrke, pojavio nesvakidašnji gost – maleni kuštravi pas koji nije imao gospodara. Ispostavilo se da je ženka, a od svih trkača, svidio joj se jedino Dion – Dion koji nije bio sklon druženju, Dion koji je na umu imao samo pobjedu, Dion kojem su u srednjoj školi rekli da će sigurno završiti loše.

Knjiga \'U potrazi za Gobi\' upoznaje nas s malenim psom velikoga srca Knjiga 'U potrazi za Gobi' upoznaje nas s malenim psom velikoga srca Foto: Sonja Kovač

Isprva se pitao zašto taj pas prati baš njega, i Gobi (tako ju je nazvao poslije) pomalo mu je išla na živce motajući mu se oko nogu dok je hvatao ritam trčanja. I tako je prvi dan prošao Dionovim negodovanjem. No već drugoga dana dogodila se magija – Gobi mu je ušla u dušu svojom velikom srčanošću koju je iskazivala prelazeći preko raznih prepreka samo da bi ostala s njim. Ekstremni uvjeti nisu je spriječili da mu postane podrška te je s njim otrčala vrtoglavih 130 kilometara.

Po završetku utrke, bez osvojenog prvog mjesta, ali s novom prijateljicom, Dion je odlučio povesti Gobi sa sobom kući. Nažalost, taj je proces trajao duže nego što je planirao, a uključivao je iskušenja koja su ga gotovo slomila. Gobi je, čekajući da se naprave dokumenti, u jednome trenutku nestala, a jeza koja je obuzela Diona kada je to saznao mogla se mjeriti jedino bespućima planinskih lanaca i pustinja Kine.

Stiže nastavak priče o Holly i Gerryju Izlazi nastavak knjige "P. S. Volim te": Holly započinje novo poglavlje u životu

Cijelo je to vrijeme u Dionu rasla ljubav za Gobi te je odlučio iskoristiti sve svoje resurse kako bi je ponovno pronašao.

U potrazi za Gobi uvelike se razlikuje od sličnih priča. Umjesto patetike, Dionova ispovijest obiluje čvrstinom i odlučnošću, i čitajući upoznajemo autora kao čovjeka koji se ne predaje osjećajima tako lako. Transformacija koju opisuje, a koja je počela susretom s Gobi, u autoru je potaknula izlječenje starih rana te mu dlakavom šapom jasno pokazala koje su to stvari za koje se vrijedi boriti.

Pobjeda pod svaku cijenu nije jedna od njih, ali zato nježnost i duboki kontakt s drugim bićem itekako jest. Inspirativna priča koja će se svidjeti širem krugu čitatelja. (Koncept, 129,00 kn)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju