Ovih dana češće nego inače vježbamo kod kuće, pa je zbog toga potrebno pripaziti na čistoću opreme koju pritom koristimo, napose na prostirke za vježbanje.

Kada vježbamo i pritom koristimo prostirku za vježbanje, bilo da je riječ o jogi, pilatesu ili aerobnim vježbama, neizbježno se znojimo, a na podlogu otpadaju i stanice naše kože, kao i prašina iz okoline.

Redovitost čišćenja prostirke ovisi o vrsti i intenzitetu vježbanja. Bavimo li se samo laganijim vježbama, dovoljno je prostirku čistiti i samo jednom tjedno, no ako je riječ o intenzivnim vježbama tijekom kojih se vidljivo znojimo, čišćenje bi trebalo biti znatno češće.

Također treba uzeti u obzir i kvalitetu materijala prostirke. Ako ona sama po sebi lakše upija i zadržava neugodne mirise, čišćenje je tim potrebnije.

KAKO NAJLAKŠE OČISTITI PROSTRIKU?

Iako postoje i profesionalna sredstva za čišćenje sportskih podloga i prostirki, vrlo ga jednostavno možete napraviti i sami, i to od sastojaka koje već imate kod kuće.

Na prostirkama za vježbanje zadržavaju se odumrle stanice naše kože, prašina i čestice znoja.

Naprosto pomiješajte nekoliko kapi blagog sredstvo za pranje suđa s 400 ml vode, stavite u bocu s raspršivačem (koje je moguće kupiti već za 10 kuna u našim trgovinama), protresite i naprosto pošpricajte po površini prostirke. Obrišite mekanom mokrom krpom kako biste odstranili ostatke sredstva i ostavite prostirku da se osuši na balkonu ili prebačena preko vrata tuša.

Ako prostirku niste čistili mjesecima, trebat će joj malo više pažnje za dubinsko čišćenje, no prije svega pogledajte upute koje dolaze s njom. Možete ih provjeriti i na mrežnoj stranici proizvođača. Neke od njih moguće je prati i u perilici rublja, dok je drugima potrebno samo temeljitije četkanje.

Jednom kada završite, obavezno pripazite na to da se prostirka u potpunosti osuši prije nego što je narolate. Pripazite na to da tijekom sušenja prostirka nije izložena izravnom suncu, naročito ako je zbog intenzivnih vježbi često čistite, jer bi boja mogla izblijedjeti.

Dodatni savjet: Ako u kuhinji imate malo sode bikarbone, pomoću nje se možete riješiti neugodnih mirisa iz prostirke. Duž cijele površine prosipajte sodu, ostavite je 30 minuta i potom lagano isperite. Soda bikarbona će upiti masnoće, mirise i svu drugu prljavštinu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju