Zgrada Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku imala je jednu od najljepših dvorana u Hrvatskoj s najboljom akustikom i s vrhunskim koncertnim klavirom marke Steinway. No, u nekoliko sekundi razornog potresa uništena je i crvena naljepnica na zgradi značila je da je glazba postala beskućnik u Sisku.

S ciljem da se što prije sagradi zgrada škole u Sisku i obnovi zgrada područne škole u Petrinji, učitelji Glazbene škole Frana Lhotke pokrenuli su kampanju "Zajedno za glazbenu" u kojoj im je cilj skupiti 200.000 eura koji bi omogućili da glazba u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno dobije svoje mjesto. Donacije se skupljaju putem GoGetFunding kampanje, a ako ne možete donirati, učitelji škole mole da se kampanja podijeli na društvenim mrežama uz hashtag #zajednozaglazbenu.

Nakon razornog potresa pjesma u Sisku više nema gdje stanovati. Stotine učenika i učitelja ostali su bez kuće ljubavi.

Učitelji, nastavnici i profesori glazbe su jedinstveni. Pridonose oplemenjivanju svakog pojedinca i cijelog društva. Nemojmo dopustiti da djeca propuste doživjeti svoju prvu simpatiju i ljubav kroz glazbu. Nemojmo dopustiti da naši najmlađi izgube igru, ljubav prema svome instrumentu i pjesmi. Nemojmo dopustiti da mi učitelji ostanemo bez prostora za rad s djecom. Omogućimo svi zajedno da se ljubav prema glazbi i dalje prenosi na djecu.

Omogućimo im svi zajedno da postanu otvoreni, odgovorni i suosjećajni ljudi. Omogućimo svi zajedno da naši sugrađani uživo slušaju najbolje hrvatske i svjetske glazbenike. Mi učitelji odlučili smo sva svoja znanja i mogućnosti unijeti u ovu kampanju da bismo izgradili novu, još bolju školu, školu 21. stoljeća i dvoranu u kojoj će naš Steinway ponovno zasjati. Sigurni smo da će glazba ponovno odzvanjati u našim gradovima i u cijelom našem kraju, poručili su u videu učitelji.

Slika nije dostupna Dirljiv prizor iz Siska: Malena Sara odala počast glazbenoj školi koja je bila njezin drugi dom

U skupljanje donacija uključili su se i učenici, a njih petero u ponedjeljak su održali koncert što je drugi put da je glazba odzvanjala ispred škole Frana Lhotke nakon što je teško stradala u potresu. Sara Kolar, državna prvakinja u violončelu, prošli tjedan ondje je odsvirala Elegiju Rudolfa Matza kojom je odala počast mjestu koje ju je formiralo i zauvijek obilježilo, ali i podsjetila sve kako i glazba liječi dušu u najtežim trenucima. Sarin nastup bio je simbolična uvertira u kampanju "Zajedno za glazbenu".

Pjesma i svirka vratit će se u naš grad, poručio je ravnatelj glazbene škole Frana Lhotke Tomislav Ivšić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju