Vodeći svjetski stručnjaci koji se bave proučavanjem koronavirusa nisu našli dokaze koji bi govorili o mogućnosti prijenosa virusa tijekom pripreme hrane. Veći rizik predstavlja kontakt s osobom koja nam dostavlja hranu ili nam je predaje u restoranu kada dođemo po nju.

No uz nekoliko jednostavnih koraka mogućnost zaraze može se smanjiti na najmanju moguću mjeru, a ujedno se možemo i počastiti gotovim obrokom i podržati male poduzetnike koji se ovih tjedana bore za preživljavanje.

Evo na što treba pripaziti, bilo da vam dostavljač stiže na vrata ili pak sami idete pokupiti hranu.

1. Držite što je moguće veći razmak između sebe i druge osobe
Bilo da vam dostavljač dolazi na kućna vrata ili sami idete do restorana, držite što je moguće veći razmak između sebe i druge osobe, a to naročito vrijedi ako se nalazite u redu u kojem se čeka za preuzimanje hrane.

Ako čekate dostavu na kućna vrata, a unaprijed ste platili, možete se dogovoriti s restoranom koji vam dostavlja da vam dostavljač samo pozvoni i ostavi hranu ispred vrata. Učinite onako kako se osjećate najugodnije.

2. Ako je moguće, koristite beskontaktno plaćanje
Novac koji koristimo za plaćanje prošao je kroz tisuće para ruku, čime je potencijalan izvor prijenosa koronavirusa, a s time se slažu i stručnjaci s najuglednijih svjetskih sveučilišta, te je iste podatke prenijela i sama Svjetska zdravstvena organizacija.

Diranjem novčanica bakterije možemo nesvjesno prenijeti i na svoje ključeve, mobitel, pa i lice.  

Brze kiflice Gotove za 30 minuta: Recept za kiflice koje će se tamaniti od doručka do večere

Na jednom četvornom centimetru novčanica može se naći i do 1000 bakterija, a koliko će dugo na njemu preživjeti, ovisi o tome od čega je novac napravljen. Ako je riječ o papirnatim novčanicama, na njima bakterije mogu preživjeti čitav dan, a na kovanicama i do tjedan dana.

Zato, ako je moguće, plaćajte karticama. Mnoge aplikacije koje se koriste za dostavu imaju mogućnost kartičnog plaćanja pa iskoristite to. Ako to nije opcija, pripremite točan iznos u novčanicama i kovanicama.

3. Vrećicu s namirnicama stavite u sudoper
Jednom kada dobijete naručenu hranu u ruke, smjestite je u sudoper. Naime, time izbjegavate da vrećica koja je došla izvana dodiruje bilo koju drugu površinu u domu, a ujedno ćete sudoper najlakše oprati i dezinficirati jednom kada izvadite hranu. Ne preporučuje se stavljati vrećicu na radne površine u kuhinji, napose ne stol oko kojeg se okuplja najveći broj ukućana.

Ne postoje dokazi da se koronavirus može prenijeti pripremom hrane, no u kontaktu s dostavljačem treba držati razmak.

4. Hranu premjestite u vlastite, čiste tanjure
Još dok je vrećica s hranom smještena u sudoperu, premjestite hranu u svoje posuđe. Iako se čini praktičnijim jesti iz plastičnih posuda ili posuda od stiropora u kojima se najčešće dostavlja hrana i tako se ne zamarati kasnijim pranjem suđa, u ovom je periodu preporučljivo da hranu odmah premjestite na vlastite tanjure. Ipak, nemojte to činiti golim rukama, nego pomoću svog pribora.

Također, često se uz dostavu dobivaju salvete i plastični pribor, no preporučuje se da se u ovom periodu izbjegava njihova upotreba.

5. Operite ruke
Nikada dosta upozorenja da uvijek trebamo prati ruke. Ako ih niste oprali odmah po dolasku u stan ili premještanju hrane, ruke operite nakon što ambalažu od hrane bacite u smeće. Upamtite, kako bi se uništile sve potrebne bakterije na rukama, potrebno ih je prati sapunom najmanje 20 sekundi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju